Hogyan válaszd ki a tökéletes hámot

Bevezetés

A “hám vagy nyakörv” kérdés nagyon megosztja az embereket, de mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is. Ha hámot szeretnél venni, ez a bejegyzés segít megtalálni a nektek megfelelőt.

A következő, mindennapokban használt hámokról lesz szó:

    • H-, Y- és X-típusú hámok
    • Norvég hámok
    • Belelépős hámok
    • Biztonsági hámok

Nem tárgyaljuk most a sporthámokat (mint pl. canicross). Sportolás közben sokkal nagyobb erő éri a kutyát, mint a mindennapokban, és ezért elengedhetetlen, hogy tökéletesen illeszkedjen a hám. Kérd egy hozzáértő kiképző tanácsát!

Általános előnyök és hátrányok

A hám legnagyobb előnye az, hogy ha megfeszül a póráz, kényelmesebb lesz a kutyádnak és jobban védi őt a sérüléstől, mint a nyakörv. Ennek az az oka, hogy a hám felülete nagyobb, és így jobban eloszlik a kutyát érő erő.

Másrészről viszont egy rosszul illeszkedő hámban kevésbé tud szabadon mozogni, és hosszútávon ízületi vagy izomsérülést is okozhat. A mellső lábak különösen sérülékenyek.

Ez a videó egy kutya mozgását hasonlítja össze: 1. hám nélkül, 2. egy Y-típusú hámban, 3. egy norvég hámban. Figyeld meg, hogyan mozog a válla, és mekkorákat lép. (A szalag sebessége végig változatlan, és a kutyát korábban kiképezték arra, hogy a szalagon sétáljon.)

TÉVHIT

Sok kiképző és weboldal hirdeti azt, hogy a hám miatt húz jobban a kutya. Bár egyes kutyák lehet, hogy kevésbé húznak egy nyakörvben, ez csak azért van, mert a nyakörv kényelmetlenséget okoz nekik (ami aztán sérüléshez is vezethet egy vadonatúj kutatás szerint). Tehát nem nyújt megoldást a mögöttes problémára, ami miatt húz a kutya. Olvass többet arról, hogy az averzív felszerelés miért nem jó megoldás, és nézd meg, mit tehetsz, ha húz a kutyád.

Anyagok

A hám pántjai leggyakrabban nylonból készülnek, amit valami puha anyaggal párnáznak alá, pl. neoprénnel. A pántokat általában fém gyűrűk kapcsolják össze. Egy vagy több műanyag csat segítségével rögzítheted a hámot.

Egyes kutyák nagyon érzékeny bőrűek. A hám kidörzsölheti a bőrüket vagy a szőrüket, és kopasz foltokat vagy akár sebeket is okozhat. A szőrük beakadhat a gyűrűkbe és a csatokba. Még ha nem is látsz rajta erre utaló jelet, ez lehet egy oka annak, hogy miért nem szereti a kutyád a hámot viselni, vagy miért dörzsöli magát hozzá dolgokhoz, amikor rajta van.

Az érzékeny bőrű kutyáknak való hám:

    • legyen minél puhább anyagból (pl. softshell)
    • legyen mindenhol alápárnázva (a csatjai is!)
    • pántjai legyenek összevarrva (ahelyett, hogy gyűrűk kapcsolnák össze őket)

Az alápárnázás segít megelőzni azt, hogy a hám elmozduljon. A hátránya, hogy tovább tart, amíg megszárad a hám.

A bőrből készült hám általában nem a megfelelő választás. Nagyon strapabíró, de egyben nagyon nehéz is. Ráadásul drága, és a választék is kicsi.

Ennek a kutyának viszonylag nagy a feje a vállaihoz képest, ezért kellett egy csat a nyaknál. Ráadásul így nehezebben is tud kibújni a hámból. Könnyen kisebesedik a bőre, ezért a gazdija softshellből készített neki hámot.Ellenőrizd rendszeresen, nem sérült-e meg

Rendszeresen ellenőrizd a hámot, hogy nincs-e rajta sérülés. Az összekötő gyűrűk és a műanyag csatok hajlamosak eltörni. A csatokon megjelenhetnek apró repedések, vagy akár teljesen el is törhetnek. Különösen figyelj akkor, ha a kutyád szeret a földön hemperegni!

Mindennapi használatra való hámok

A H-, Y- és X- típusú hámok

A H-, Y- és X-típusú hámok a hagyományos hámok altípusai (a bejegyzés végén találsz róluk képeket és több részletet). A nyakpántok összekapcsolódnak a hason és a háton átvezetett pántokkal. Ezek a hámok engedik leginkább a kutyát szabadon mozogni. Ráadásul legalább egy, de inkább több helyen állíthatóak, így könnyű megtalálni a megfelelő méretet.

A nyakpántok összekapcsolódnak a hason és a háton átvezetett pántokkal. Ezek a hámok engedik leginkább a kutyát szabadon mozogni. Ráadásul legalább egy, de inkább több helyen állíthatóak, így könnyű megtalálni a megfelelő méretet.

 

A norvég hám és a nyereghám

A norvég hám csak egy mellkas- és egy haspántból áll. Ez a kialakítás korlátozza a mellső lábak szabad mozgását. A lábak nem tudnak eléggé előrenyúlni. Képzeld el, milyen lenne úgy futni, ha közben egy övvel le lennének szorítva a vállaid. A nyereghám olyan, mint a norvég hám, csak egy “nyereg” is van a kutya hátán. Nyáron nagyon melegük tud lenni alatta.

A norvég hám csak egy mellkas- és egy haspántból áll. Ez a kialakítás korlátozza a mellső lábak szabad mozgását.A belelépős hám

A belelépős (step-in) hámokon van két lyuk, amin a kutyának át kell dugnia a lábait. A hám a kutya hátán záródik. Sok típusánál a mellkasi és a hasi rész nagyon széles, ami kényelmes a kutyák számára.

Ezek a hámok azoknak a kutyáknak lehetnek jók, akik nem szeretik átdugni a fejüket dolgokon. Másrészről viszont csomó kutya azt sem szereti, ha a lábukat fogdossák. Könnyű megoldásnak tűnhet az, hogy szimplán megfogod és beleteszed a hámba – különösen, ha kicsi a kutyád. De ha azt szeretnéd, hogy maga vegye fel, akkor arra bizony ki kell képezned.

A belelépős (step-in) hámokon van két lyuk, amin a kutyának át kell dugnia a lábait. A hám a kutya hátán záródik. Sok típusánál a mellkasi és a hasi rész nagyon széles, ami kényelmes a kutyák számára.

A biztonsági hám

Ezt a hámot a szabadulóművészeknek tervezték. A biztonsági hám általában egy H- vagy Y-típusú hám kiegészítve egy plusz pánttal a mellkas aljánál, hogy ne tudjon a kutya kibújni belőle.

Ezt a hámot a szabadulóművészeknek tervezték. Ha bepánikol, bármelyik kutya ki fog bújni előbb-utóbb egy normál hámból (a nyakörvről meg ne is beszéljünk). A biztonsági hám általában egy H- vagy Y-típusú hám kiegészítve egy plusz pánttal a mellkas aljánál, hogy ne tudjon a kutya kibújni belőle.

A biztonsági hám a legjobb választás félős kutyák és frissen befogadott mentett kutyák számára. A legtöbb kutyára szintén érdemes ilyet adni szilveszter környékén. Túl sok kutya ijed meg és fut el minden évben, hogy aztán soha ne kerüljön haza.

Hámhoz szoktatás

A hám nagy hátránya, hogy általában ki kell képezned a kutyát arra, hogy hajlandó legyen felvenni. Nagyon közel kell lenned hozzá, néha fölé is kell hajolnod, mozgatnod kell a lábait vagy áthúznod a fején – ezek mind olyan dolgok, amik kellemetlenek lehetnek számára. Ha nem szoktatod hozzá falatokkal vagy más jutalmakkal, akkor hamar abba a helyzetbe kerülhetsz, hogy már a hám látványára is elmenekül.

Készítettünk két rövid videót a hámhoz szoktatásról:

 

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, kövesd a Kutyaegyetemet a Facebookon!

nézd meg a többi bejegyzést is

Hogyan válaszd ki a megfelelő nyakörvet

Hogyan válaszd ki a megfelelő pórázt

Hogyan válaszd ki a tökéletes szájkosarat

Hogyan tudom megállapítani, hogy egy felszerelés averzív?

Segítség, húz a kutyám!

Ezeket a bejegyzéseket a Donau Dogs-al együttműködve írtuk.