Hogyan válaszd ki a megfelelő nyakörvet

Bevezetés

Ha azt szeretnéd, hogy két kutyakiképző egymásnak essen, akkor kérdezd meg tőlük, hogy nyakörvet vagy hámot viseljen a kutyád, vagy hogy nyersen etesd-e őt. Azt nem fogjuk megmondani, hogy mit tegyél, de bemutatjuk a különböző nyakörveket, és azt, hogy melyik mikor jó.

Anyag és kialakítás

A nyakörvek általában nylonból, bőrből vagy szövetből (textilből) készülnek, és a legtöbbjüknek fém vagy műanyag csatja van. A csat legyen közel ahhoz a gyűrűhöz, amibe a pórázt akasztod1.

A pórázakhoz hasonlatosan a nyakörveknél is ízlés kérdése, hogy melyik anyagot választod. Minél szélesebb a nyakörv, annál jobb – ha a kutyád megrántja a pórázt, jobban eloszlik az őt érő nyomás egy nagyobb felületen.

Hogyan tedd fel a nyakörvet?

    • legyen elég szoros ahhoz, hogy ne tudjon belőle kibújni, de ezen belül legyen a lehető leglazább
    • legyen távol a nyakcsigolyák és a koponya találkozási pontjától
    • figyelj arra, hogy ne akadjon be a szőre a csatba
    • ellenőrizd, hogy a bilétája a telefonszámoddal biztonságosan rögzítve van

Milyen esetben hasznosak?

A nyakörvek legnagyobb előnye, hogy a lehető legnagyobb mozgási szabadságot biztosítják (különösen a vállaknál és a mellkasnál). Ezen felül könnyebb is őket feltenni, mint egy hámot. Viszont ha egy kutya sokat húz, akkor ez megnövelheti a szemében a nyomást és a légcső sérüléséhez is vezethet, ráadásul a folyamatos nyomás miatt nehezebben tud lélegezni is. Ha a nyakörv túl magasan van (közel a fülekhez), akkor a gége és a nyelvcsont is sérülhet. Ugyanemiatt ne húzd sose felfelé a pórázt!

Egy új kutatás kimutatta, hogy ha a kutya húz, akkor “nem létezik olyan, hogy jó nyakörv” – azaz olyan, ami ne okozna sérülést.

A nyakörv akkor lehet nektek jó választás, ha:

    • póráz nélkül sétáltok, vagy
    • szokatlan a kutyád testfelépítése és nem találsz neki megfelelő hámot, vagy
    • rossz élményei voltak a hámmal és utálja hordani – használj nyakörvet addig, amíg a hámhoz szoktatáson dolgoztok

Alapvetően ha a kutyád profin sétál laza pórázon, akkor teljesen mindegy, hogy nyakörvet használsz vagy hámot2. Mi például a városban kizárólag hámban sétálunk, de ha kocsival megyünk az erdőbe, akkor lecserélem nyakörvre.

Egy kivétel van e szabály alól: félős kutyákat mindig biztonsági hámban  sétáltass, nehogy kibújjanak belőle és elszaladjanak. Ebből a szempontból mindegy, hogy mitől félnek: forgalomtól, biciklistától, kalapos emberektől, zajoktól… Ezen túl a nemrég befogadott kutyákat is érdemes hámban sétáltatni, legalábbis amíg jobban meg nem ismered őket.

Kerülendő nyakörvek

Széles választéka van azoknak a nyakörveknek, amik állítólag „megtanítják” valamire a kutyádat, pl. hogy ne húzzon annyit. Erről többet is olvashatsz az averzív felszerelésekről  szóló bejegyzésben, de most elég, ha ennyit jegyzel meg: ha a gyártó azt állítja, hogy a nyakörv csodát tesz (azaz helyettesíti a kiképzést), akkor az bizony averzív (tehát kellemetlenséget vagy fájdalmat okoz).

A leggyakoribb averzív nyakörvek a következők:

    • elektronikus nyakörvek
    • ultrahangos nyakörvek
    • fojtó nyakörvek
    • szöges nyakörvek

Egy megjegyzés a láncos nyakörvekről

Ebben a bejegyzésben nem tárgyaljuk a láncos nyakörveket, mert nem kedvtelésből tartott állatoknak valók. A láncos nyakörv kutyakiállításokon kötelező, hogy a bírák láthassák, hogy biztosan nem tüskés nyakörvet használ a tréner3. A fent tárgyalt széles és puha nyakörvek sokkal inkább megfelelőek mindennapi használatra.

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, kövesd a Kutyaegyetemet a Facebookon!

nézd meg a többi bejegyzést is

Hogyan válaszd ki a tökéletes hámot

Hogyan válaszd ki a megfelelő pórázt

Hogyan válaszd ki a tökéletes szájkosarat

Segítség, húz a kutyám!

Hogyan tudom megállapítani, hogy egy felszerelés averzív?

Ezeket a bejegyzéseket a Donau Dogs-al együttműködve írtuk.

*A facebook cover-ben használt fényképet Ira Vaculik készítette, köszönöm szépen!

 

  1. Így ha a kutyád húz, akkor sem vág bele a torkába a csat.
  2. De kérdezd meg magadtól, hogy tényleg profi, vagy csak te szoktál hozzá az állandó húzáshoz?
  3. Sok szöges nyakörv álcázza magát „sima” nyakörvnek.