Segítség, húz a kutyám!

Bevezetés

Ebben a bejegyzés-sorozatban többször említettük már, hogy a felszerelés nem helyettesítheti a kiképzést, és hogy ne használj olyan eszközt, ami kényelmetlenséget vagy fájdalmat okoz a kutyádnak.

Ugyanakkor sok kutya nagyon erős és veszélyt jelenthet:

    • a gazdijára (kificamíthatja a csuklóját, felhorzsolhatja a póráz a tenyerét, eleshet és megütheti magát…),
    • magára (ha kirohan egy autó elé), és
    • más kutyákra (ha elszabadul).

Ebből a bejegyzésből megtanulhatod, hogyan kezeld ezt a helyzetet, amíg megtanítod a kutyádat arra, hogy ne húzzon (lehetőleg egy hozzáértő kiképző segítségével).

Biztonság

Jogod van ahhoz, hogy biztonságban érezd magad séta közben, bármi is legyen a kutyád problémája. Sőt, nem is tudsz neki segíteni addig, ameddig nem tudod magabiztosan kezelni a helyzetet.

Ezért először ahhoz adunk pár tanácsot, mit használj ahhoz, hogy biztonságban legyél:

  • egy biztonsági hámot, hogy a kutyád ne tudjon kibújni belőle,
  • két pórázt, egyet a hám tetejére rögzítve, a másodikat pedig az elöl lévő gyűrűhöz rögzítve – ne feledd, hogy a második póráz csak vészhelyzet esetére van, és folyamatosan laza kell legyen minden egyéb esetben!1
  • kesztyűt, hogy ne horzsolja fel a póráz a kezedet
  • egy övet – a pórázt a kezedben tartod, de a végét az övhöz erősíted, hogy jobban tudd tartani2
  • egy expanderes pórázt – ez elnyeli a kifejtett erő egy részét, és így egyszerre védi a kutyád egészségét és a gerincedet is.

A helyzet kezelése (management)

Az emberek hajlamosak alábecsülni, mennyire fontos része a kutyakiképzésnek a helyzetek kezelése. A valóságban a helyzetek kezelése a sikeres kiképzés nyitja. Ez röviden arról szól, hogy megpróbálod a helyzeteket úgy alakítani, hogy a kutyádnak esélye se legyen a nemkívánt magatartást tanúsítani.

Példa: ha a kutyád már 50 méterről elkezd más kutyákra ugatni, akkor átmész az utcán és elrejtőzöl vele egy parkoló autó mögé, mielőtt 50 méteren belül kerültök. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy megváltozzon a viselkedése, mivel minél többször tanúsít egy magatartást, az annál jobban fog rögzülni.

Ha a kutyád már meglátta a triggert3, akkor ideális esetben még azelőtt reagálsz, mielőtt túlságosan elborulna az agya ahhoz, hogy rád tudjon figyelni.

A következő lehetőségeid vannak:

  • eltereled a figyelmét a triggerről, amíg az meg nem szűnik (játékkal, falatok keresésével, trükkökkel – bármivel, ami működik),
  • elcsalogatod („megvezeted”) és eltávolodtok a triggertől, vagy
  • a trigger és közé állsz, hogy ne lássa, és utána tereled el a figyelmét.

Ha a kutyád túl izgatott ahhoz, hogy rád figyeljen, akkor ahhoz is túl izgatott, hogy bármit is tanuljon. Ebben a helyzetben semmit nem tudsz neki tanítani – hagyd el a helyszínt, amilyen gyorsan csak tudod, és jutalmazd a kutyádat minden olyan viselkedésért, ami nem ugatás/húzás. Mindemellett próbálj meg te magad tanulni ezekből az esetekből – otthon írd le, mi történt, és mit tehetnél másképp legközelebb.

Ha egyes helyzetek gyakran előfordulnak (pl. az, hogy egy póráz nélküli kutya fut felétek), érdemes leírni, mit fogsz tenni: ha… akkor azt teszem, hogy…, ha ez nem működik, akkor azt teszem, hogy… stb. Ha egyszer már leírtad a részleteket, akkor a való életben is gyorsabban tudsz reagálni, mert már egyszer végiggondoltad a helyzetet.

A szürkezóna

Sok felszerelés ígéri azt, hogy megtanítja a kutyádat arra, hogy ne húzzon. Hadd ismételjük meg: semmilyen felszerelés nem helyettesítheti a kiképzést, és ha valaki mást állít, akkor az át akar verni. Mindemellett a felszerelés hasznos is lehet – főképp azért, mert megadja neked azt a biztonságérzetet, amire szükséged van ahhoz, hogy nyugodt maradj.

A következő részben bemutatunk két olyan felszerelést, ami segíthet kontrollálni a kutyádat: a „no pull” (húzás elleni) hámot és a szájszíjat.

Mielőtt elgondolkoznál a használatukon, gondold át a következőket:

    • A húzás egyik gyakori kiváltó oka a stressz. Gyakran már attól is jobban fog menni a laza pórázon sétálás, ha nyugodtabb környéken sétáltok, és hazamentek, amint elege lesz. Végső soron a séta róla szól, nem rólad.
    • Ezeket a felszereléseket nem szabad hosszú pórázzal együtt használni (a fellépő erőhatások miatt), de a kutyád csak hosszú pórázon tud szabadon mozogni és kommunikálni. Ha nem tud szabadon mozogni és kommunikálni, akkor növekszik a stressz-szintje. Ha stresszesebb, akkor viszont gyakrabban fog nemkívánt viselkedéseket tanúsítani.

A no pull (húzás elleni) hám

Mindegyik „no pull” hám averzív4, de a legegyszerűbb változatot lehet felelősen használni, még ha nem is ez az első választásunk. Ennél van egy gyűrű elöl (a mellkasnál), és egy a hátán. Ha a kutya húz, akkor a húzás maga el fogja fordítani őt a kiváltó októl.

A következőkre figyelj:

    • mindig két pórázon vezesd a kutyát: amelyik az első gyűrűhöz csatlakozik, az csak vészhelyzet esetére szolgál,
    • használj egy megfelelően illeszkedő H-, Y- vagy X-típusú hámot; kerüld azokat a hámokat, amiknél a pántok a kutya vállán fekszenek5,
    • jutalmazd meg a kutyát, amint bármi mást csinál a húzáson kívül,
    • az ismétlődő csavaró mozdulat miatt a no pull hám megterheli a kutya izmait és a gerincét, ezért kizárólag átmeneti megoldásként használd.

Továbbá – és ezt nem tudjuk elégszer hangsúlyozni – csak te tudsz a kutyádnak egy új viselkedést megtanítani. A felszerelés „csak” kellemetlenséget okoz neki, de más hatása nincs.

Egy sima Y-típusú hámon szintén lehet egy gyűrű a mellkaspánt közepén. Ehhez is rögzítheted a pórázt, hogy ne húzzon a kutyád, és ezzel kevésbé veszélyezteted az egészségét, mint egy norvég típusú "no pull" hámmal.

A szájszíj

A szájszíj (halti) vegyes érzéseket kelt, mert nagyon ártalmas tud lenni. Olyan a kialakítása, hogy a pórázt érő összes erő a kutya orrán oszlik el, ami az ember kezébe sokkal nagyobb hatalmat ad. Így a kutya nem tud ellenállni a gazdinak, még akkor sem, ha a gazdi gyengébb nála. Ez olyankor lehet előnyös, amikor komoly kockázata van egy esetleges esésnek (pl. idős emberek combnyaktörést szenvedhetnek, a terhes nők pedig elvetélhetnek).

A szájszíjnak komoly hátrányai vannak:

    • gerincsérülést okozhat, ha megfeszül a póráz (történjen az szándékosan vagy véletlenül),
    • a kutya nem tud kommunikálni sem a gazdival, sem más kutyákkal (mert nagyon korlátozza a mozgását),
    • a félős kutyák nem tudják elkerülni a triggereiket (azzal, hogy elfordulnak vagy arrébbmennek), ami ronthat az állapotukon és az általános jóllétükön.

Nem teheted rá csak úgy a szájszíjat a kutyádra, először ki kell képezned arra, hogy azt elfogadja. A lépések hasonlóak a szájkosárhoz szoktatáshoz  – kezdd azzal, hogy magától beletegye a fejét, haladj lépésről lépésre egészen addig, hogy be tudod csatolni az összes pántot, és elfordítja a fejét a legkisebb nyomásra is. Attól függően, hogy a kutyád mennyire bizalmatlan, ez nagyon sokáig tarthat. (Fontold meg, hogy nem lenne-e több értelme ezt az időt arra fordítani, hogy a triggerein vagy az általános stressz-szintjén dolgozzatok, esetleg a pórázon sétálást gyakoroljátok.)

Amikor szájszíjat (haltit) használsz, gyakorlatilag az orránál fogva húzod a kutyát. Ez nagy hatalmat ad a kezedbe. Nagyon óvatosnak kell lenned, mert könnyen okozhat sérülést - még akár nagytestű kutyáknak is.
Összefoglalásképpen: a szájszíj csak akkor lehet megfelelő választás, ha a kutya lényegesen erősebb a gazdájánál, és akkor is csak egy szakember felügyelete mellett. A szájszíjjal a gazdi biztonságban érezheti magát, és így újra tudja sétáltatni és kiképezni a kutyát. Kizárólag átmeneti megoldásként alkalmazható. Ez alatt az időszak alatt a kiképzés fő célja az, hogy a kutya és a gazdi elérjenek egy olyan pontra, amikor már nincsen szükség a szájszíjra.

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, kövesd a Kutyaegyetemet a Facebookon!

nézd meg a többi bejegyzést is

Hogyan válaszd ki a megfelelő nyakörvet

Hogyan válaszd ki a tökéletes hámot

Hogyan válaszd ki a megfelelő pórázt

Hogyan válaszd ki a tökéletes szájkosarat

Hogyan tudom megállapítani, hogy egy felszerelés averzív?

Ezeket a bejegyzéseket a Donau Dogs-al együttműködve írtuk.

 

  1. Ez működhet egy sima hámmal és egy nyakörvvel is.
  2. Keress rá arra, hogy kutyás futóöv.
  3. A trigger az a külső inger, ami kiváltja a nemkívánt viselkedést, mint pl. egy másik kutya, egy biciklista, vagy egy kerekesszékes ember.
  4. bár különböző mértékben
  5. A legtöbb no pullként reklámozott hámnál a mellkaspánt a kutya vállán fekszik, ami korlátozza a szabad mozgását, és sérüléshez is vezethet.