Hogyan tudom megállapítani, hogy egy felszerelés averzív?

ELÖLJÁRÓBAN

Ebben a bejegyzésben nem finomkodunk. Szerintünk averzív (azaz az állatnak kellemetlenséget vagy fájdalmat okozó) felszereléseket nem szabad használni 1.

Azt tettem, amit tudtam. Most, hogy jobban tudom, jobban is csinálom.
Ha rájössz, hogy neked is vannak averzív felszereléseid, ne vedd magadra és ne aggódj. Te is azt szeretnéd, hogy a kutyádnak a lehető legjobb élete legyen. Ennek érdekében hajlandó vagy tanulni és fejlődni, és csak ez számít. Végső soron úgyis csak annyit tehetünk, hogy minden nap megpróbáljuk egyre jobban és jobban csinálni.

Mit nevezünk averzív felszerelésnek?

Egy ingert akkor nevezünk averzívnek, ha a kutya cselekedni fog annak érdekében, hogy az ingert elkerülje. Az averzív felszerelés kialakításánál fogva fájdalmat vagy kellemetlenséget okoz a kutyának2 azért, hogy ő úgy viselkedjen, ahogyan szeretnénk.

Ennek a bejegyzésnek az célja, hogy segítsen:

    1. megérteni, mi a gond az averzív felszerelésekkel, és
    2. felismerni az averzív felszereléseket a boltban.

Vannak olyan hámok, amelyek összeszorulnak a hónaljnál, vagy az ágyéktájon. Ez faldajmat okozza a kutyának, tehát ezek a hámok averzívek.

Mi a gond az averzív felszerelésekkel?

A kisállat-felszerelés ipar kihasználja egyrészről azt, hogy a gazdik nem értenek a kutyák viselkedéséhez, másrészről pedig azt, hogy ugyanakkor könnyű életet és egyszerű megoldásokat is szeretnének. A felszerelések reklámszövegeiben a kutyákat gyakran “makacsnak” vagy “engedetlennek” írják le, és erre gyors megoldást kínálnak.

Az averzív felszerelések olyan “varázsütésszerű megoldások”, amik hátrányosan befolyásolhatják a kutyád fizikai és mentális egészségét.

De az emberek nem vennék meg az averzív felszerelést, ha nem működne

  1. De igen. Erről szól a marketing.
  2. Susan Friedman3 szavaival élve: „A hatékonyság nem elegendő [indok]”. Csak azért, mert egy gyereket fenyegetéssel rá tudsz venni valamire, még nem jelenti azt, hogy ez helyes.
  3. Az averzív felszerelések azért működnek, mert elfojtják a viselkedést, pedig igazából meg szeretnénk változtatni azt.

Egy rövid kitérő a viselkedés elfojtásáról

Dióhéjban: minden viselkedés valamilyen célt szolgál, és ez elárul nekünk valamit arról, hogy hogy van a kutya. Így két fő következménye lesz annak, ha elfojtod a viselkedést:

    • elvesztesz egy fontos információforrást, valamint
    • lehet, hogy még rosszabbra fordul a helyzet, mivel a mögöttes okkal nem foglalkoztál.

A kedvenc példám erre a morgás: a kutyák általában azért morognak, hogy megnöveljék a távolságot valami olyan dologtól, amitől kellemetlenül érzik magukat. Ha ezért megbünteted a kutyát, akkor eljuthatsz addig a pontig, hogy “minden előzmény nélkül” harapni fog. Még ha az adott helyzetben nem is fog morogni, akkor is kényelmetlenül fogja érezni magát és növelni akarja a távolságot – de így, hogy a finomabb módszer nem vezetett eredményre, lehet, hogy a harapáshoz fog folyamodni.

Óvakodj a habituációtól (a hozzászokástól)

A tanulástudomány szerint büntetésnek nevezünk mindent, ami csökkenti az adott viselkedés előfordulási gyakoriságát. A büntetés csak akkor lehet hatásos, ha *pont megfelelő* mértékű4:

    • a megfelelő időben
    • a megfelelő intenzitással
    • azonnal meg kell szüntesse a nemkívánt viselkedést

Ha belegondolsz abba, hogy hány kutya húz, mint az őrült annak ellenére, hogy fojtónyakörv van rajta, világossá válik, hogy önmagában a felszerelés általában nem elég. Ami ilyenkor történik, azt hozzászokásnak hívják – azaz az idő során egyszerűen megszokod az ingert. Ez amúgy egy nagyon hasznos képesség: ha például valaha is költöztél már zajosabb környékre, akkor a hozzászokás segít abban, hogy könnyen el tudj aludni a zaj ellenére is. Ez azt is jelenti, hogy a kutyák gyakran hozzászoknak az averzív ingerhez, tehát folyamatosan növelned kell az inger erősségét.

Hogyan ismerheted fel az averzív felszerelést?

Óvakodj a csalóka ígéretektől

Amikor a felszerelések leírását olvasod, fogj gyanút a következő esetekben:

    • ha olyan kulcsszavakat használ, mint könnyű, gyors, stresszmentes, azonnali, makacs kutya, ártalmatlan de hatásos, garantáltan gyors eredményre vezet
    • a mögöttes jelentés: nem kell kiképezned a kutyádat, majd a felszerelés megteszi helyetted (pl. megtanítja pórázon sétálni, vagy arra, hogy ne ugasson)
    • a vásárlók kommentjei: sokan mondják azt, hogy “mindent kipróbáltak már és semmi más nem működött” – de próbálták már azt, hogy rászánják az időt és kiképezik a kutyát?
    • ha leveszi rólad a felelősséget: a hám szorítja meg magát (nem te), a nyakörv fogja sokkolni (nem te), a doboz adja ki az ijesztő hangot5.

Vizsgáld meg, hogyan működik

A nyakörveknél és a hámoknál különösen fontos megvizsgálni, hogyan is működnek, amitől ilyen “sikeresek” lesznek. Tedd fel a következő kérdéseket:

    • Mekkora az a felület, amire a felszerelés hat? – Minél kisebb a terület, annál kellemetlenebb/fájdalmasabb a hatás.
    • Hova kell rögzíteni? – A nyak és a koponya találkozása, az orr, a hónalj, továbbá az ágyék különösen érzékeny területek.
    • Miből készült? – Erről bővebben olvashatsz a nyakörvekről és a hámokról szóló bejegyzésekben.

Következtetés

Reméljük, hogy a bejegyzést elolvasva már érted az averzív felszerelések korlátait. Egyes kiképzők szerint teljességgel elfogadhatatlan averzív felszereléseket használni. Mások szerint különleges helyzetekben elfogadható lehet a használatuk, de csak ideiglenesen és megelőzésképpen – tehát arra, hogy kiképzés közben elkerüljék a legrosszabb kimeneteleket (pl. hogy elessen és megsérüljön a gazdi, vagy elszabaduljon a kutya). Ha egy kiképző gyakran használ averzív felszerelést, fontold meg, hogy inkább másikhoz fordulsz. Újra el kell mondjuk: a felszerelés hasznos lehet, de nem helyettesíti a kiképzést. 

Ha azon tűnődsz, hogyan kerülheted el a bajt addig, amíg a kutyád nincs kiképezve, olvasd el a tanácsainkat.

Ha nem tudod magad megoldani a problémát, keress egy profi kiképzőt vagy viselkedésterapeutát és ellenőrizd le, hogy megfelelő képesítéssel rendelkezik-e (mint pl. egyetemi szakirányú diploma, továbbképzésben való részvétel, szakmai szervezetekben való tagság).

Eileen bejegyzésében találsz egy listát azokról a tudományos kutatásokról, amik az averzív kiképzési módszerek használatának negatív következményeit vizsgálták (pl. elkerülő magatartások, általánosított szorongás, agresszió, tanult tehetetlenség).

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, kövesd a Kutyaegyetemet a Facebookon!

nézd meg a többi bejegyzést is

Hogyan válaszd ki a megfelelő nyakörvet

Hogyan válaszd ki a tökéletes hámot

Hogyan válaszd ki a megfelelő pórázt

Hogyan válaszd ki a tökéletes szájkosarat

Segítség, húz a kutyám!

Ezeket a bejegyzéseket a Donau Dogs-al együttműködve írtuk.

 

 

  1. A bejegyzés végén találsz egy hivatkozást olyan kutatásokhoz, amelyek az averzív eszközök hosszútávú hatásaival foglalkoznak.
  2. Természetesen bármilyen eszközt lehet averzíven használni, de ez a bejegyzés most nem erről szól.
  3. Susan Friedman a magatartástudomány nemzetközi szaktekintélye.
  4. Megint csak, mi egyáltalán nem javasoljuk a büntetés használatát, a hatékonyság nem elegendő indok.
  5. Akutyák amúgy nagyon is értik a kontextust, és könnyen lehet, hogy összekötik a fejükben az eszközt a gazdival.