Rólam

Nora BORODZIEJ

Gyerekkoromban sok időt töltöttem a nagyanyámmal és a két kutyájával, akiket imádtam, de csak 27 évesen lett saját kutyám, amikor végre megállapodtam egy helyen (Budapesten). 2017 augusztusa óta él velem Leus, aki felforgatta az életemet. És egy percre sem bántam meg.

Leus

Ha megkérdezik tőlem, hogy Leus milyen fajta kutya, általában azt mondom, hogy fajtatiszta magyar keverék. Sokak szerint van benne schnauzer, ez simán igaz is lehet. De nekem az a fontos, hogy türelmes és kedves, meleg és puha, és szívesen alszik egész nap a kanapén, amíg dolgozok. Nem zavarják a gyerekek és az sem, amikor zajonganak. Türelemmel viseli a hosszú utakat és a nem annyira izgalmas kocsmázást is. Imád fel-alá rohangálni a hegyekben. Boldoggá tesz engem.

A Blogról

Ha nem tudom, hogy mit tegyek, akkor olvasok. Úgyhogy amikor eldöntöttem, hogy szeretnék egy kutyával élni, akkor elkezdtem olvasni, olvasni, és olvasni. Eközben rájöttem arra, hogy sok információ csak angolul elérhető, ráadásul nem mindenkinek van ideje vagy energiája elolvasni egy csomó könyvet és rengeteg weboldalt. Így született meg ennek a blognak az ötlete.

Tudományosan megalapozott, erőszakmentes kutyakiképzésről, etikai dilemmákról, az állatok viselkedéséről és ezekkel kapcsolatos témákról fogok írni. Megígérem, hogy nem fogok érthetetlen zsargont használni (vagy elmagyarázom, ha mégis) és mindig világosan el fogom különíteni a saját véleményemet a tudományos tényektől.

Ez a blog nem egy kiképzési útmutató. Ha komoly problémáid vannak a kutyáddal (pl. agresszió), azt javaslom, hogy fordulj egy hozzáértő kutyakiképzőhöz.

A Források menüpont alatt gyűjtöttem össze azokat a forrásokat, amelyekre támaszkodom.

Különösen köszönöm páromnak, Verának, aki a kezdetektől fogva hitt ebben a projektben és azóta is támogat benne. Nem elég, hogy türelmesen kijavította az összes fordítást, de ráadásul abban is segített, hogy a bejegyzések világosak és jól strukturáltak legyenek (amúgy ezzel foglalkozik, ha érdekel, nézd meg a Világos Beszéd oldalát). Nélküle ez a blog feleennyire sem lenne ilyen érthető.