Hogyan válaszd ki a tökéletes szájkosarat

Bevezetés

Sok gazdi nem szeret szájkosarat adni a kutyájára, mert a szájkosár láttán a legtöbb ember azt gondolja, hogy biztosan harapós a kutya. De igazából nagyon sok olyan helyzet van, amikor hasznos lehet, vagy éppen kötelező (pl. a tömegközlekedésen). Ha megtanítod rá, a kutyádnak semmi gondja nem lesz azzal, hogy egy jól kialakított szájkosarat viseljen.

Miért van szükséged szájkosárra?

Mielőtt továbbbmegyünk, először is döntsd el, pontosan mire kell neked a szájkosár:

  • csak „mutiból” (tehát, hogy megfelelj a szabályoknak) a tömegközlekedésen – ha a kutyád nem harap, akkor egy könnyű anyagú szájkosár elég lesz
  • azért, hogy ne egyen meg mindenféle dolgot a földről (ha ételallergiái vannak, egy speciális kialakítású szájkosár segíthet neked addig is, amíg ezt nem sikerül neki megtanítanod)1
  • azért, hogy ne harapjon (extra biztonsági intézkedésként séta, kiképzés vagy egyéb helyzetek közben, amíg szükség van rá)

Ne feledd, hogy első a biztonság. Nem szégyen szájkosarat adni a kutyádra egy családi találkozóhoz, ha nem vagy benne biztos, hogy hogyan fog viselkedni.

ugyanaz a kutya haromfele szajkosarral

Anyagok és kialakítás

Ha már tisztában vagy az elérni kívánt céllal, a következő lépés az, hogy kiválaszd a megfelelő anyagot és kialakítást. A szájkosárnak kényelmesnek kell lennie – semmilyen kiképzés nem segít azon, ha a szájkosár fájdalmat okoz.

A biothane szájkosarak puhák, jól néznek ki, és könnyen a kutya fejformájára szabhatóak. Nem annyira strapabíróak viszont, mint a fémből vagy műanyagból készültek. Ha azt szeretnéd, hogy a kutyád barátságosnak tűnjön, akkor jó választás lehet. Elég drága, de te magad is el tudod készíteni.

A bőr szájkosaraknak hasonlóak az előnyei, mint a biothane-ból készülteknek, és egy kicsit kevésbé drágák2. Viszont sok ápolást igényelnek, különben érdessé és kényelmetlenné válnak.

A műanyag szájkosarak strapabíróak, de egyes kutyáknak túl durvák lehetnek. Néhány országban elérhetőek 3D nyomtatással készült változatban is. Ezek is a kutya fejformájára szabottak és nagyon könnyűek, ami előnyös. Viszont amint kinyomtatták őket, már nem lehet rajtuk állítani, és nagyon drágák is.

A fém szájkosarak általában a legerősebbek. Ez a legjobb választás akkor, ha a harapást akarod megelőzni3. Könnyebbek is, mint a biothane szájkosarak. Ezzel együtt is figyelned kell a kutyádra, mert még ha nem is tud harapni, akkor is sérülést okozhat, ha valakinek nekirohan ezzel a kemény, fém szájkosárral. Egy másik előnyük, hogy a legtöbb ismert márka többféle modellt és méretet árul belőlük, így könnyebb a nektek megfelelőt megtalálnod.

A termoplasztikus műanyagból (TPR) készült szájkosarak nagyon könnyűek, és ha nekiütközik másnak a kutyád, biztosan nem fog neki sérülést okozni (ez komoly hátulütője a fém szájkosaraknak). Ráadásul felmelegítve kicsit az alakját is tudod igazítani. Viszont a legnépszerűbb márka csak egyfajtát kínál belőle 6 különböző méretben, úgyhogy könnyen lehet, hogy nem fogsz közte nektek megfelelőt találni.

A nylon/hálós szájkosarak barátságosnak tűnhetnek, de valójában a kutyád nem tud bennük szabadon lélegezni vagy inni, ezért a legtöbb esetben nem jó választás.

FONTOS: Bármilyen anyagú szájkosarat is választasz, figyelj arra, hogy a rögzítéséhez használt pántok szélesek és puhák legyenek, és ne okozzanak a kutyádnak fájdalmat.

Találd meg a megfelelő méretet

A tökéletes szájkosár megtalálásához mérd meg a kutyádat. A kutyád képes kell legyen a szájkosárban is inni, falatokat elvenni és lihegni. Ne felejts el hozzáadni pár centimétert a körfogathoz! Ha lehet, próbáld meg úgy megmérni, hogy egy teniszlabdát tart a szájában.

Ha a környékeden nincs olyan bolt, ami széles választékot tart szájkosarakból, akkor a legegyszerűbb több méretben rendelni, és visszaküldeni azt, amelyik nem megfelelő.

 

Hozzászoktatás a szájkosárhoz

A megfelelő méret kiválasztásával még nem vagy kész, utána meg is kell tanítanod a kutyádat arra, hogy viselje a szájkosarat. Általánosságban a hozzászoktatás a következő lépésekből áll:

  • Adj neki falatokat a szájkosáron keresztül, amíg vonakodás nélkül bele nem dugja az orrát. Ezt elérheted pl. azzal, ha májkrémet kínálsz neki.
   Profi tipp: mindig vedd el a szájkosarat, mielőtt a kutya kihúzná a fejét! Azt akarod jutalmazni, hogy benne van a feje, nem pedig azt, hogy kiveszi belőle.
  • Növeld az időtartamot: várd meg, hogy bedugja az orrát, és csak utána add oda a falatot. Fokozatosan növeld az időt, amit ki kell várnia a falatig, egészen 5-10 másodpercig.
  • Amint 5-10 másodpercig nyugton bír maradni benne, csatold be a pántot. Ha több pánt is van, akkor először csak egyet. Első pánt, falat, leveszed… stb. Egészen addig, amíg már az összeset be tudod csatolni.
  • Ezután add rá rövid időre otthon a szájkosarat, és csináljatok valami jó dolgot – etesd finom falatokkal, csináljatok trükköket, nézzetek tévét. Indíts fél-1 perccel, és fokozatosan növeld az időtartamot.

Ezt a videót Michael Shikashio készítette, és egy egyszerű módszert mutat be a szájkosárhoz szoktatásra. Eszerint az útmutatás szerint 3 hétig tart, de ne feledd, ha a kutyád különösen érzékeny, akkor ez simán tarthat tovább is. Mindig a kutyád ütemét kövesd!

Még ha azt gondolod, hogy a kutyádnak sosem lesz szüksége szájkosárra (szuper a gyerekekkel, sosem utaztok tömegközlekedésen stb.), akkor is érdemes hozzászoktatni a viseléséhez! Sosem tudhatod, mikor lesz rá szükséged, és ha hozzászoktatás nélkül teszel rá szájkosarat, utólag sokkal nehezebb lesz már kiképezni rá.

Példák

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, kövesd a Kutyaegyetemet a Facebookon!

nézd meg a többi bejegyzést is

Hogyan válaszd ki a megfelelő nyakörvet

Hogyan válaszd ki a tökéletes hámot

Hogyan válaszd ki a megfelelő pórázt

Segítség, húz a kutyám!

Hogyan tudom megállapítani, hogy egy felszerelés averzív?

Ezeket a bejegyzéseket a Donau Dogs-al együttműködve írtuk.

 

 1. Viszont nem minden kutyát állít meg egy szájkosár…
 2. De lehet, hogy nem szívesen vásárolsz bőr termékeket.
 3. Ebben az esetben nyilván fordulj szakemberhez is.