Hogyan válaszd ki a tökéletes szájkosarat

Bevezetés

Sok gazdi nem szeret szájkosarat adni a kutyájára, mert a szájkosár láttán a legtöbb ember azt gondolja, hogy biztosan harapós a kutya. De igazából nagyon sok olyan helyzet van, amikor hasznos lehet, vagy éppen kötelező (pl. a tömegközlekedésen). Ha megtanítod rá, a kutyádnak semmi gondja nem lesz azzal, hogy egy jól kialakított szájkosarat viseljen.

Miért van szükséged szájkosárra?

Mielőtt továbbbmegyünk, először is döntsd el, pontosan mire kell neked a szájkosár:

    • csak „mutiból” (tehát, hogy megfelelj a szabályoknak) a tömegközlekedésen – ha a kutyád nem harap, akkor egy könnyű anyagú szájkosár elég lesz
    • azért, hogy ne egyen meg mindenféle dolgot a földről (ha ételallergiái vannak, egy speciális kialakítású szájkosár segíthet neked addig is, amíg ezt nem sikerül neki megtanítanod)1
    • azért, hogy ne harapjon (extra biztonsági intézkedésként séta, kiképzés vagy egyéb helyzetek közben, amíg szükség van rá)

Ne feledd, hogy első a biztonság. Nem szégyen szájkosarat adni a kutyádra egy családi találkozóhoz, ha nem vagy benne biztos, hogy hogyan fog viselkedni.

ugyanaz a kutya haromfele szajkosarral

Anyagok és kialakítás

Ha már tisztában vagy az elérni kívánt céllal, a következő lépés az, hogy kiválaszd a megfelelő anyagot és kialakítást. A szájkosárnak kényelmesnek kell lennie – semmilyen kiképzés nem segít azon, ha a szájkosár fájdalmat okoz.

A biothane szájkosarak puhák, jól néznek ki, és könnyen a kutya fejformájára szabhatóak. Nem annyira strapabíróak viszont, mint a fémből vagy műanyagból készültek. Ha azt szeretnéd, hogy a kutyád barátságosnak tűnjön, akkor jó választás lehet. Elég drága, de te magad is el tudod készíteni.

A bőr szájkosaraknak hasonlóak az előnyei, mint a biothane-ból készülteknek, és egy kicsit kevésbé drágák2. Viszont sok ápolást igényelnek, különben érdessé és kényelmetlenné válnak.

A műanyag szájkosarak strapabíróak, de egyes kutyáknak túl durvák lehetnek. Néhány országban elérhetőek 3D nyomtatással készült változatban is. Ezek is a kutya fejformájára szabottak és nagyon könnyűek, ami előnyös. Viszont amint kinyomtatták őket, már nem lehet rajtuk állítani, és nagyon drágák is.

A fém szájkosarak általában a legerősebbek. Ez a legjobb választás akkor, ha a harapást akarod megelőzni3. Könnyebbek is, mint a biothane szájkosarak. Ezzel együtt is figyelned kell a kutyádra, mert még ha nem is tud harapni, akkor is sérülést okozhat, ha valakinek nekirohan ezzel a kemény, fém szájkosárral. Egy másik előnyük, hogy a legtöbb ismert márka többféle modellt és méretet árul belőlük, így könnyebb a nektek megfelelőt megtalálnod.

A termoplasztikus műanyagból (TPR) készült szájkosarak nagyon könnyűek, és ha nekiütközik másnak a kutyád, biztosan nem fog neki sérülést okozni (ez komoly hátulütője a fém szájkosaraknak). Ráadásul felmelegítve kicsit az alakját is tudod igazítani. Viszont a legnépszerűbb márka csak egyfajtát kínál belőle 6 különböző méretben, úgyhogy könnyen lehet, hogy nem fogsz közte nektek megfelelőt találni.

A nylon/hálós szájkosarak barátságosnak tűnhetnek, de valójában a kutyád nem tud bennük szabadon lélegezni vagy inni, ezért a legtöbb esetben nem jó választás.

FONTOS: Bármilyen anyagú szájkosarat is választasz, figyelj arra, hogy a rögzítéséhez használt pántok szélesek és puhák legyenek, és ne okozzanak a kutyádnak fájdalmat.

Találd meg a megfelelő méretet

A tökéletes szájkosár megtalálásához mérd meg a kutyádat. A kutyád képes kell legyen a szájkosárban is inni, falatokat elvenni és lihegni. Ne felejts el hozzáadni pár centimétert a körfogathoz! Ha lehet, próbáld meg úgy megmérni, hogy egy teniszlabdát tart a szájában.

Ha a környékeden nincs olyan bolt, ami széles választékot tart szájkosarakból, akkor a legegyszerűbb több méretben rendelni, és visszaküldeni azt, amelyik nem megfelelő.

 

Hozzászoktatás a szájkosárhoz

A megfelelő méret kiválasztásával még nem vagy kész, utána meg is kell tanítanod a kutyádat arra, hogy viselje a szájkosarat. Általánosságban a hozzászoktatás a következő lépésekből áll:

    • Adj neki falatokat a szájkosáron keresztül, amíg vonakodás nélkül bele nem dugja az orrát. Ezt elérheted pl. azzal, ha májkrémet kínálsz neki.
      Profi tipp: mindig vedd el a szájkosarat, mielőtt a kutya kihúzná a fejét! Azt akarod jutalmazni, hogy benne van a feje, nem pedig azt, hogy kiveszi belőle.
    • Növeld az időtartamot: várd meg, hogy bedugja az orrát, és csak utána add oda a falatot. Fokozatosan növeld az időt, amit ki kell várnia a falatig, egészen 5-10 másodpercig.
    • Amint 5-10 másodpercig nyugton bír maradni benne, csatold be a pántot. Ha több pánt is van, akkor először csak egyet. Első pánt, falat, leveszed… stb. Egészen addig, amíg már az összeset be tudod csatolni.
    • Ezután add rá rövid időre otthon a szájkosarat, és csináljatok valami jó dolgot – etesd finom falatokkal, csináljatok trükköket, nézzetek tévét. Indíts fél-1 perccel, és fokozatosan növeld az időtartamot.

Ezt a videót Michael Shikashio készítette, és egy egyszerű módszert mutat be a szájkosárhoz szoktatásra. Eszerint az útmutatás szerint 3 hétig tart, de ne feledd, ha a kutyád különösen érzékeny, akkor ez simán tarthat tovább is. Mindig a kutyád ütemét kövesd!

Még ha azt gondolod, hogy a kutyádnak sosem lesz szüksége szájkosárra (szuper a gyerekekkel, sosem utaztok tömegközlekedésen stb.), akkor is érdemes hozzászoktatni a viseléséhez! Sosem tudhatod, mikor lesz rá szükséged, és ha hozzászoktatás nélkül teszel rá szájkosarat, utólag sokkal nehezebb lesz már kiképezni rá.

Példák

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, kövesd a Kutyaegyetemet a Facebookon!

nézd meg a többi bejegyzést is

Hogyan válaszd ki a megfelelő nyakörvet

Hogyan válaszd ki a tökéletes hámot

Hogyan válaszd ki a megfelelő pórázt

Segítség, húz a kutyám!

Hogyan tudom megállapítani, hogy egy felszerelés averzív?

Ezeket a bejegyzéseket a Donau Dogs-al együttműködve írtuk.

*A facebook cover-ben használt fényképet Vanessa Miechelle készítette, köszönöm szépen!

 

  1. Viszont nem minden kutyát állít meg egy szájkosár…
  2. De lehet, hogy nem szívesen vásárolsz bőr termékeket.
  3. Ebben az esetben nyilván fordulj szakemberhez is.