Hogyan válaszd ki a megfelelő pórázt

Bevezetés

Lehet, hogy még sosem gondolkoztál el a pórázokon, de hidd el, nagyon nem egyformák. Ez a bejegyzés segít kiválasztanod a számodra és a kutyád számára legmegfelelőbb pórázt az alapján, miket szoktatok csinálni és mire van szükségetek.

Hosszúság szerint a leggyakoribb fajták a következők:

    • rövid pórázok (1,5 méter alatt)
    • normál pórázok (1,5 és 3 méter között)
    • flexi pórázok (általában 5 méteresek)
    • hosszú pórázok (5 méter és annál hosszabbak)

Főbb fajták

Akkora a választék pórázokból, hogy tényleg mindenki megtalálhatja a kedvencét. A hosszúságon túl a következőkre figyelj:

    • anyag: biothane, nylon, bőr
    • sima kialakítás: ha az a terved, hogy séta közben a kutyád maga után húzza a földön a pórázt, akkor gyűrűk és egyéb kiálló dolgok nélküli pórázt válassz, nehogy beakadjon valamibe
    • állíthatóság: a legtöbb 2-3 méteres póráz állítható hosszúságú, ami tökéletes választás a városban sétáláshoz
    • fogantyú: ha a kutya maga után húzza a pórázt akkor fogantyú sem kell. Viszont ha a kutyád reaktív1, akkor mindenképp szükséged lesz egy fogantyúra, amit jó erősen meg tudsz markolni.
    • hogyan reagál a vízre: a biothane pórázok nem szívják meg magukat vízzel és nagyon könnyű őket tisztítani is, de cserébe rettentően csúszósak lesznek. A bőr- és nylon pórázokat könnyű megtartani vizesen is, de nehezebbek lesznek. A bőrpórázoknak rosszat tesz, ha túl sok víz éri őket.

Ha nagyon rövid pórázon sétáltatod a kutyát, akkor nem tud szaglászni, sem más kutyákkal normálisan kommunikálni. Ezen túl mindkettőtöket kibillent az egyensúlyából, és így nem tudtok olyan gyorsan reagálni a helyzetekre, ahogy néha szükséges lenne.

Válassz megfelelő hosszúságot

Rövid pórázok (1,5 méter alatt): általában nem megfelelő

Ez a hossz nem elégséges kutyasétáltatáshoz. Ha kicsi a kutyád, akkor nagy valószínűséggel azért “húz” állandóan, mert alig van 1 méter a nyaka és a kezed között, és ebben a felállásban a póráz egyszerűen nem tud laza lenni. És még ha nagy kutyád is van, akkor sem tud igazán szaglászni ennél a hossznál.

A rövid póráz jól működhet otthon, ha némi extra biztonságra van szükséged kiképzés közben – pl. ha a kutyád még nem szobatiszta, és folyamatosan szemmel kell tartanod.

Normál pórázok (1,5 és 3 méter között): remek választás a városban

Ha városban élsz, és sokat tömegközlekedsz a kutyáddal, akkor jó választás egy állítható hosszúságú, 2-3 méteres póráz. Ez elég szabadságot ad neki a szaglászáshoz, és ahhoz, hogy kényelmesen elférjetek egymás mellett az utcán. Le is rövidítheted 1-1,5 méterre, ha sokan vannak az utcán, vagy buszra szálltok. Csak ne felejtsd el megtanítani arra, hogy közelebb kell jöjjön hozzád, ha rövidebbre veszed a pórázt.

Ha már kint vagytok egy parkban, akkor érdemes lehet lecserélni egy 5 méteres vagy hosszabb pórázra (vagy megtanítani arra, hogy megbízhatóan visszajöjjön, ha hívod).

Hosszú pórázok (jellemzően 5 és 15 méter között): jó a kiképzéshez és a sétához

A hosszú pórázok igazán hasznosak akkor, ha szeretnéd, hogy szabadon tudjon mozogni a kutyád, de nem akarod elengedni:

    • sétákon (ha nem tudod póráz nélkül sétáltatni)
    • szimatmunkához/mantrailinghez (személykeresés)
    • kiképzés közben
    • a vadállatok párzási időszakában
    • ha tüzel a kutyád

A hosszú pórázt mindig egy jó kialakítású hámhoz kell csatlakoztatni. Minél hosszabb a póráz, annál jobban fel tud gyorsulni a kutya. Tehát mire elfogy a póráz, addigra komoly sebességgel és erővel fog futni. Ezt az erőt a lehető legnagyobb területen kell eloszlatni – ezért használj hámot. A saját gerinced védelméhez a húzásra hajlamos kutyákról szóló bejegyzésünkben találsz pár tanácsot.

Flexi pórázok: nem igazán éri meg

Először is tisztázzuk, hogy a különböző eszközök elméletileg nem önmagukban jók vagy rosszak, hanem az számít, hogy hogyan használjuk őket. De amikor a flexikről van szó, a legtöbb esetben túl sok munkát kellene belefektetni abba, hogy megtanuld a helyes használatát, és ez egyszerűen nem éri meg.

Kezdjük a hátrányokkal:

    • a fogantyú elég nehéz, és ha leesik, sok kutyát megijeszt a hangja – ugyanez igaz arra a hangra is, amit a póráz rögzítésekor/kiengedésekor ad ki
    • könnyen abba a hitbe ringat, hogy nem kell figyelned a kutyádra, és ezért nehezebb időben felismerni és megakadályozni a problémás helyzeteket
    • nem tudod két kézzel fogni, ami veszélyes lehet, ha nagy kutyád van
    • a többi kutyás sosem tudja, milyen hosszú a pórázod, és így nehezebb elkerülni a találkozást

Néha viszont igenis jó választás lehet. Az egyik előnye, hogy nem kell két kéz a használatához (egy hosszú pórázzal ellentétben), ami fogyatékossággal élőknek hasznos lehet.

Ha úgy döntesz, hogy flexit használsz, kérlek, figyelj a következőkre:

    • ha a kutyád kihasználja a teljes hosszát, mindig hámmal együtt használd (5 méteren már nagyon fel tud gyorsulni!)
    • mielőtt élesben használod, tanuld meg, hogyan lehet rögzíteni és kiengedni
    • ha lelkesedsz a kiképzésért: kondicionáld a kutyád arra, hogy a flexi által kiadott klikk hangot figyelemfelhívásként értelmezze, így nem fogod rángatni a kutyát és nem is ijed meg
    • dolgozzatok a behíváson, hogy ne a flexit behúzva kelljen “visszapecáznod” a kutyádat

Egy megjegyzés a retriever pórázokról

A retriever pórázok, más néven moxon pórázok nem kedvtelésből tartott állatoknak valók. Ezeket vadászok használják, akiknek gyakran kell hirtelen levenniük a pórázt a kutyáról, hogy az aztán ne akadjon be a bokorba és ne sérüljön meg. Ráadásul, ha jobban megnézed, ezek igazából fojtónyakörvek.

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, kövesd a Kutyaegyetemet a Facebookon!

nézd meg a többi bejegyzést is

Hogyan válaszd ki a megfelelő nyakörvet

Hogyan válaszd ki a tökéletes hámot

Hogyan válaszd ki a tökéletes szájkosarat

Segítség, húz a kutyám!

Hogyan tudom megállapítani, hogy egy felszerelés averzív?

Ezeket a bejegyzéseket a Donau Dogs-al együttműködve írtuk.

 

  1. A reaktív kutyák túl gyorsan reagálnak az ingerekre.