Mit tegyek, hogy kajával jobban motiválható legyen a kutyám?

Az előző bejegyzésben végigvettünk pár okot, ami miatt azt mondhatják egy kutyára, hogy “nem motiválható kajával”. Tényleg vannak olyan kutyák, akik nagyon lelkesen dolgoznak bármilyen ételért, és vannak olyanok is, akik kizárólag a kedvenc jutalomfalatjaikat választják ki az elszórt kaja közül. Nem valószínű, hogy egy ilyen óvatos kutyából egy zabagép lesz, de mindig lehet javítani a helyzeten .

Kezdjük néhány általános tippel:

Ha a kutyád túlsúlyos, beszélj az állatorvosoddal, hogy miként segíthetsz neki leadni a túlsúlyt.

Számold ki, hogy mennyi ételt kellene kapnia a jutalomfalatokon felül.

Bizonytalan vagy, hogy túlsúlyos-e a kutyád? Nézd meg a canine body condition score-t .

Használj jobb jutalomfalatokat!

Tudom, hogy ez nagyon kézenfekvőnek hangzik, de még mindig előfordul, hogy az új ügyfeleim azt mondják, hogy a kutyájuk “kajával nem motiválható”, mert visszautasította a száraz kutyakekszeket.

Figyelj a testbeszédedre, amikor dolgozol a kutyáddal.

Gyakran úgy tűnik, hogy a kutyák vonakodva reagálnak a jelzéseinkre vagy nem igazán akarják elfogadni az ételt, de valójában mi vagyunk túlságosan rámenősek számukra (pl. előrehajolunk, föléjük hajolunk, feléjük nyújtjuk a kezünket).

Ha a kutyád érdeklődik a tréning iránt, de nem képes elfogadni az ételt a kezedből, nézd meg, hogy megeszi-e, ha a földre teszed le a falatot. Egy új kutyával, akit még nem ismerünk jól, különösen érdemes vigyázni a kézből etetéssel.

Győződj meg arról, hogy a kutyád élvezi a tréningeket!

Tervezd meg az alkalmat és készülj fel rá. Ha nem érti a kutyád, hogy mi történik, akkor könnyen frusztrálódhat, akár ki is léphet a tréningből. De itt sem feltétlenül az a probléma, hogy ne lenne kajával motiválható, hanem hogy nem világos számára, mi történik pontosan.

3 lépés, hogy hatékonyabb és élvezetesebb legyen a tréninged


Ha már megbizonyosodtál arról, hogy a kutyád egészséges és élvezi a tréningeket, de még mindig küszködsz a kaja használatával, akkor ez a bejegyzés neked szól. A kiindulópontunk, hogy az evés egy viselkedés, amit tudunk formálni. Először is tedd fel magadnak a kérdést: milyen kontextusban “jó evő” a kutyám? Milyen kontextusokban esik nehezére az evés? Mik lennének a köztes lépések ezek között a kontextusok között?

Íme néhány ötlet:

Kísérletezz a kajaadagolás különböző formáival

Pl. etesd kézből; dobd úgy, hogy elkapja a levegőben; gurítsd a földön stb. Játssz a kajával!

Én nagyon szeretek különböző adagolási módszerekkel dolgozni, mert mindegyikhez más-más izgatottsági szint (arousal) tartozik. Például a kutyámat ki tudom hívni a madarak fixálásából azzal, ha megkérem, hogy kergessen egy jutalomfalatot, de kézből (még!) nem enné meg ebben a helyzetben.

Ha meg akarod tanítani a kutyádat arra, hogy különböző kontextusokban megbízhatóan elfogadja az ételt egy bizonyos módon, gyakorold!

Tegyük fel, hogy a kaja keresésen dolgozol:

  1. Kezdd bent, nagy darab, nagy értékű falatokkal, kis területen elszórva.
  2. Amint a jelre (pl. „keresd”) a kutya megbízhatóan elkezd szaglászni, kezdd el általánosítani a viselkedést: például próbáld ki az udvaron, a járdán, az alacsony fűben stb.
  3. Kísérletezz különböző értékű falatokkal a különböző kontextusokban.
  4. Ha a keresésre való motiváció már magas (a kutya többször is sikeres volt ezzel a gyakorlattal), elkezdheted keverni a magas és alacsony értékű falatokat, és fokozatosan leszoktatni a kutyát a magas értékű jutalomfalatról.

Ne feledd, a kutya diktálja a tempót!

Erősítsd meg a kutyádat az evésért!

Hadd mutassak 3 példát:

A szimatolás kemény munka a kutyámnak, ezért miután elvégezte a feladatot, megerősítem őt a kemény munkájáért, egy jutalomfalatot dobok neki, amit kergethet.

Heide Donau Dogs – Hundetraining und Dogwalking gyakorolja a kutyája visszahívását a bokrokból, ahol a kutya vadászik: figyeld meg, hogy nagyon nagy értékű kaját használ (nedves táp), és miután a kutyája visszajön és megeszi, visszatérhet a vadászathoz → a kaja nem jelenti azt, hogy vége van a bulinak!

videó

A nagyon játékmotivált kutyák esetében játékkal is megerősítheted őket az evésért! Szeretem ezt a videót, mert a gazda nagyon átgondoltan alkalmazza a tanuláselméletet azzal kombinálva, amit a tanulóról tud: ennek a bizonyos kutyának alacsony az étvágya, mert beteg, de még mindig elég jól van ahhoz, hogy egy kis kötélhúzósat játsszon. Így a gazdája kötélhúzós játékkal erősíti meg, hogy megegye az ételét, és látszik, hogy fokozatosan egyre többet eszik (erősebb lesz a viselkedés).

Sok sikert!