…de a kutyám nem motiválható kajával!

Minden élőlény motiválható élelemmel – máskülönben már halottak lennének. A kutyák pedig kifejezetten kapirgáló-keresgélő állatok, akik hajlamosak azonnal megenni bármit, amit találnak.

Na de mi van azokkal a kutyákkal, akik úgymond „nem motiválhatók kajával”? Ez alatt általában azt szoktuk érteni, hogy bizonyos körülmények között a kutya nem fogad el ételt. Ez azért van, mert *az evés egy viselkedés*, és minden viselkedést befolyásol az, hogy milyen kontextusban történik, és milyen korábbi tapasztalatai voltak vele kapcsolatban. Mi sem eszünk meg bármikor, bárhol, bármit.

Nézzünk néhány okot, ami amögött állhat, hogy a kutya úgymond „nem motiválható kajával”:

Fizikai állapot/testsúly

  • Lehet, hogy a kutya éppen elég kalóriát kap a szokásos étkezéseivel? Nem minden kutya labrador, aki képes megállás nélkül enni.
  • Figyelj arra is, hogy a gyártók ajánlott adagolás tényleg csak egy ajánlás.
  • Minden kutyának más a kalóriaigénye, ezért érdemes rendszeresen megmérni a testsúlyát.
  • Mennyit mozog? Mekkora? Egy csivavába kevesebb étel fog „beleférni”, mint egy németjuhászba.
  • A honlapomról ingyen letöltheted a testsúly-menedzsmentről szóló útmutatómat.

Egészség!

Gyakran az az oka a „válogatósságnak”, hogy a kutya rosszul érzi magát a tápláléktól. A gyomor- és bélrendszeri problémák nagyon gyakoriak, különösen a viselkedési problémákkal küzdő kutyáknál (ez egy külön bejegyzés témája lehetne).

Általában a megfigyelhető tünetekre koncentrálunk, mint a hányás és a hasmenés, de könnyű elsiklani más, nehezebben megfigyelhető tünetek fölött, mint például a hányinger vagy a reflux. Ha a kutyád nem szívesen eszik, vagy bármi furcsának tűnik (például nagyon „ideges” vagy „letargikus”), menjetek el állatorvoshoz!

A kutyáknak is vannak preferenciáik!

A legtöbb kutya a nedves, szagos finomságokat kedveli, amiket könnyen lenyelhet.

Általában nem szeretik a nagy, száraz jutalomfalatokat (például egyes kutyakekszek), amiket örökké tart elrágni. Ne hagyd magad átverni a bolti jutalomfalatokkal, gyakran pont ezek a legrosszabbak.

Tanult averzió

Előfordul, hogy a kutya azért kerüli az ételt egy bizonyos kontextusban (például amikor kézből etetik), mert megtanulta, hogy utána valami kellemetlen, averzív dolog következik. Ez egy szép példája a klasszikus kondicionálásnak – a kutyából negatív érzelmi reakciót vált ki ez a kontextus.

Nézzünk néhány példát arra, hogyan történhet ez:

  • ha kajával töltött játékokat adunk távozás előtt egy szeparációs szorongással küzdő kutyának → a kajával töltött játék előre jelzi a távozást/egyedül maradást.
  • ha ismételten étellel csalogatjuk a kutyát kellemetlen helyzetekbe → az étel előre jelzi a kennelt/az autót/a tömegközlekedést/a kellemetlen állatorvosi beavatkozást
  • ha idegenek kézből etetnek egy félős kutyát, ami után gyakran meg is simogatják → az étel előre jelzi az idegenekkel való fizikai érintést/interakciót

Izgatottság (ang. arousal, lehet pozitív vagy negatív)

Az evés szempontjából általában 3 féle válaszreakciót látunk az izgatottságra:

  • a kutya egyszerűen nem hajlandó enni
  • a kutya elfogadja a jutalomfalatot, de rögtön ki is köpi
  • a kutya egy cápává válik

Ahogy nő az izgatottság szintje, úgy egyre kevésbé tudunk enni. Elvégre nincs szükséged arra, hogy emészteni tudjál, ha éppen az életedért futsz. Az evésre való hajlandóság/képesség fontos információt adhat nekünk arról, hogy kutyánk hogyan érzi magát egy adott helyzetben. A kontextustól függően a megoldás itt a távolság növelése, a táplálékadagolás módjának megváltoztatása, vagy a kutya megtanítása arra, hogy magasabb izgatottsági szinten is működjön.

Tehát:

→ csak azért, mert a kutyád elutasítja a falatokat a tréning során, még nem lesz „kajával nem motiválható”.
→ csak azért, mert a kutyád „válogatós”, még nem lesz „kajával nem motiválható”.

A kutya fajtájától és személyiségétől függően más-más megközelítésre lehet szükségünk ahhoz, hogy az adott helyzetben segítsünk neki elfogadni az ételt. A következő bejegyzésben néhány ilyen, az „étkezési motiváció” kialakítására szolgáló stratégiáról fogok írni.

A bejegyzést Kathy Sdao és a Canine Enrichment in the Real World podcast ihlette.