Milyen módszerekkel dolgozom?

Célok

woman and dog

Számomra az a kiképzés legfőbb célja, hogy a kutyád elsajátítsa azokat a hétköznapi helyzeteket, amik most stresszt okoznak neki. Ez lehet az, hogy egy szűk járdán el kell mennie egy másik kutya mellett, vagy egy biciklista vagy zajos busz mellett kell elhaladjon, vagy az, amikor levágod a karmát. Végső soron mi mind azt szeretnénk, hogy a kutyánk élvezze az életet, és mi is élvezzük a velük közös életünket.

Akár most fogadtál örökbe egy kutyát, akár egy kölyköt próbálsz az alapokra megtanítani, vagy már egy ideje küzdesz egy nemkívánt viselkedéssel – én tudok segíteni. Együtt változtatni fogunk a kutyád viselkedésén tudományosan megalapozott, humánus módszereket használva úgy, hogy közben folyamatosan szem előtt tartjuk mindkettőtök jóllétét. Ha érdekelnek a részletek, olvass tovább.

A viselkedés humánus és hatékony módosításának eljárási hierarchiája szerint dolgozom. Azaz először azt nézzük meg, hogy a kutyád fizikai állapotának (egészség, táplálkozás, mozgás) köze van-e a nemkívánt viselkedéshez. Majd azt, hogy a kutya környezetében van-e valami, ami gondot okoz (ez a menedzsment). A kutyák – mint mi is – jól kell érezzék magukat ahhoz, hogy tanulni tudjanak.

Kedvtelésből tartott kutyák kiképzésével foglalkozom. Ha sportolni szeretnél a kutyáddal, tudok ajánlani másik kiképzőt.

1. lépés: Felmérés

A viselkedés egy csodálatos dolog. Lehetővé teszi számunkra, hogy reagáljunk a környezetünkre annak érdekében, hogy elérjük a céljainkat. Minden viselkedésnek van egy funkciója – ez az alkalmazott viselkedéselemzés kiindulópontja. A kérdőív és az első konzultáció tapasztalatai alapján megpróbálunk rájönni, miért úgy viselkedik a kutyád, ahogy.

2. lépés: Menedzsment

Ha már értjük a kutyád viselkedését, akkor a következő lépés a menedzsment. Segítek neked megváltoztatni a környezetet (a kezdeti felállást), hogy a kutyádnak egyáltalán ne, vagy ritkábban legyen lehetősége a nemkívánt magatartást tanúsítani.

Lehet, hogy ez csalásnak tűnik, de a valóságban jó menedzsment nélkül nagyon nehéz elérni a viselkedés megváltozását.

3. lépés: A viselkedés megváltoztatása

Amikor már tudjuk, mi mozgatja a kutyádat, és a környezetet is úgy alakítottuk, hogy megelőzzük a nemkívánt viselkedést, akkor továbbléphetünk a viselkedés megváltoztatására. Olyan helyzeteket idézünk elő, ahol a kutyád a megfelelő magatartást tudja tanúsítani1 és megjutalmazzuk ezt a magatartást (az elsődleges eszközünk a pozitív megerősítés). Fokozatosan, apró lépésekben erősítjük meg a helyes magatartást egészen addig, amíg azokban a problémás helyzetekben is alkalmazni tudja, amiket az előzetes felmérés során azonosítottunk.

a kiképzési folyamat: felmérés, legkevésbé invazív beavatkozások, tréning, kiértekelés, siker!

Ez minden?

Túl egyszerűnek tűnik, hogy igaz legyen? Hát, ennél tényleg bonyolultabb a dolog, ezért érdemes kutyakiképzőhöz fordulni. Nézd meg az általam ajánlott forrásokat, ha szeretnél többet megtudni a modern kiképzési módszerekről.

És ne aggódj, én veled leszek az egész út során. Megtanítalak arra, amire neked szükséged van ahhoz, hogy sikeres legyél:

  • hogyan olvasd a kutya testbeszédét, hogy még azelőtt kiszállhass a problémás helyzetekből, mielőtt a kutyád “rosszul” reagálna
  • hogyan alkalmazd a tanuláselméletet arra, hogy a kutyádnak új “helyes” viselkedést tanítsál
  • hogyan használd a saját testbeszédedet a kutyád támogatására, például azzal, hogy eltakarsz előle egy triggert, vagy hogy egyértelműen kommunikálod azt, hogy nem akarod őt bántani

Bármikor kérdezhetsz tőlem. Ha nem szívesen tennél meg valamit, amit javasoltam, akkor közösen keresünk egy másik megoldást. Egy csapat vagyunk.

Ami nem fog történni

NEM fogjuk a következőket tenni:

  • eleve kudarcra kényszeríteni a kutyát, majd megbüntetni érte
  • averzív eszközöket használni, mint az elektromos nyakörvek, fojtó- vagy szöges nyakörvek
  • a pórázt rángatni
  • fenyegető testbeszédet használni
  • éheztetni a kutyát vagy megfosztani őt a társas érintkezéstől azért, hogy növeljük a motivációját

 

 1. Mármint számunkra! Ne feledd, hogy a kutyád számára működött ez a magatartás, különben nem így viselkedne.