Segítség, a kutyám elveszti a fejét más kutyák közelében

Tudom, hogy nagyon fárasztó és idegesítő egy olyan kutyát sétáltatni, aki állandóan húz, ugrál összevissza és/vagy ugat. De hidd el, nem azért csinálják, hogy felbosszantsanak téged. Igazából sok kutyának okoz nehézséget a más kutyákkal történő találkozás, főképp akkor, amikor pórázon vannak1. Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk ennek fő okait és pár lehetséges megoldást a problémára.

Mindemellett mindegyik helyzet más és más és ha az egy komoly probléma nálatok, akkor a legjobb, ha megkeresel egy hozzáértő, erőszakmentesen dolgozó kutyakiképzőt.

Okok

Ha egy kutya túl hevesen reagál más kutyákra, azt jellemzően vagy félelemből, vagy lelkesedésből teszi. Mindkét esetben az a gond, hogy túlságosan felizgul: ilyenkor nem tudja magát kontrollálni, ami azt is jelenti, hogy ránk sem tud figyelni.

Csak úgy, mint nekünk, a kutyáknak is el kell sajátítaniuk a társas készségeket, és a kölyökként átélt élményeik meghatározhatják a későbbi viselkedésüket2. További befolyásoló tényező lehet a személyiségük, a stressz-szintjük, a koruk és az egészségi állapotuk. Míg a személyiségüket vagy a korukat nem tudod megváltoztatni, arra odafigyelhetsz, hogy egészségesek és nyugodtak legyenek.

sok kutya a duna parton
A jól szocializált kutyák tiszteletben tartják egymás személyes terét.
© Heide Klinger/Donau Dogs

Mit szeretne igazából a kutyád?

Mindig tartsuk észben, hogy minden viselkedésnek célja van. Ezért először meg kell értenünk, mi is a kutyánk célja.

  •   Egy olyan kutya, aki imád más kutyákkal játszani, valószínűleg azért húz (vagy ugat vagy ugrál), mert azt tanulta meg, hogy a gazdija előbb-utóbb beadja a derekát és odaengedi a másik kutyához.
  •   Egy félős kutya pedig valószínűleg azt tanulta meg, hogy ha húz (vagy ugat vagy ugrál), azzal elijesztheti a másik kutyát.

Gyakorlatilag a kutyák megpróbálják vagy csökkenteni, vagy növelni a távolságot a többi kutyától. Azért viselkednek úgy, ahogy, mert ez már bevált számukra. Ehelyett a bevált stratégia helyett kell egy másikat tanítanunk nekik.

Azért muszáj megértenünk, mi motiválja őket, mert ez alapján tudjuk kiválasztani a megfelelő jutalmazást. Ezekben az esetekben néha segíthet a jutalomfalat vagy a játék, de igazán hatékony csak az a jutalom lehet, amit a kutyád tényleg szeretne (azaz a távolság növelése vagy csökkentése)3.

Négy kutya sétál egymás mellett, az egyik pórázon van.
Ha a kutyák ismerik egymást és jól szocializáltak, akkor lehetnek pórázon is (néha muszáj is, ha egy kutyasétáltatóval vannak) – tiszteletben fogják tartani a kutya etikettet és hagynak egymásnak elég teret.
© Heide Klinger/Donau Dogs

A büntetés ördögi köre

Ahogy írtam, a fő probléma az, hogy a kutya túlságosan izgatott ahhoz, hogy kontrollálni tudja a saját viselkedését. Függetlenül attól, mi motiválja erre, ha még izgatottabbá tesszük őket, az csak tovább fogja rontani a helyzetet. Ha pl. kiabálunk, megrántjuk a pórázt vagy rácsapunk a kutyára, nem fog megnyugodni a kutyánk. Ehelyett a következőkre számíthatunk:

  • még stresszesebbé válik
  • félni fog tőlünk
  • nem fog bízni bennünk
  • kevésbé akar majd a közelünkben lenni – ami pont az ebben a helyzetben kívánt viselkedésnek az ellentéte

A büntetés-alapú módszerekkel dolgozó kiképzők sokszor ígérnek gyors sikereket. De amit ők csinálnak, az nem a viselkedés megváltoztatása, hanem a viselkedés elnyomása. Sok kutya csak egyre jobban és jobban stresszel ettől, majd eljön egy pont, amikor “minden ok nélkül harapnak” (ismerős?) vagy beleesnek a “tanult tehetetlenségbe”4”. Nem hiszem, hogy ezek közül bármelyikre vágysz.

sok kutya keres falatokat a füvön
Segíthetsz a kutyádnak szabályozni az izgatottságát azzal, ha bizonyos helyeken mindig kereshet falatokat séta közben. Ez kiszámíthatóságot ad nekik és a szaglászás maga is nyugtató hatású.
© Heide Klinger/Donau Dogs

Na jól van, de akkor mit tehetek?

A SÉTA ELŐTT

  • ismerd meg a kutyák testbeszédét, hogy fel tudd mérni a saját kutyád és más kutyák érzelmeit.
  • csak akkor gyakoroljatok, amikor ellenőrzésed alatt tarthatod a helyzetet – a kutyád csak akkor képes tanulni, amikor nem izgul túlságosan
  • vegyél egy hámot nyakörv helyett – ha a kutyádon nyakörv van és sokat húz, az károsíthatja a légcsövét; azoknak a kutyáknak, akik húznak és zihálnak, nem asztmájuk van, hanem egyszerűen nem kapnak levegőt
  • csökkentsd le a stresszt az életükben, amennyire lehet – gondold végig a kutya egy napját: van elég ideje pihenni? van-e valami más is, amitől kiborul? elég kiszámítható a napja ahhoz, hogy biztonságban érezze magát? (olvass többet a nyugodt, de élvezetes sétákról)

A SÉTA KÖZBEN

  • maradj nyugodt – egyszerűbb lesz a kutyádnak nyugodtnak maradni, ha te sem izgulsz
  • mindig legyen nálad jutalomfalat – ha a kutyád motiválható kajával, és látod, hogy közeledik egy másik kutya, akkor dobhatsz a sajátodnak néhány falatot. ha ezt időben teszed, akkor lehet, hogy inkább ezzel fog foglalkozni, és észre sem veszi az idegen kutyát5
  • támogasd a kutyádat – ha félős, segíts neki biztonságos távolságot tartani a többi kutyától
  • figyelj arra, hogy a más kutyákkal való találkozás jó élmény legyen nekik – ha a kutyád imád más kutyákkal játszani, akkor nem lenne kedves teljesen letiltani erről. Inkább találj egy vagy két barátot, akinek jól szocializált, nyugodt kutyája van, és sétálj velük. vagy csatlakozz egy közös sétához, amit egy hozzáértő kiképző szervez.
  • mindig dicsérd meg a kutyád, amikor valamit jól csinál – pl. amikor közeledik egy kutya és a kutyád:
    • lelassul ívben,
    • oldalról közelíti meg a másik kutyát
    • elforgatja a fejét/máshova néz
    • rád néz
    • leül
    • fekszik
    • szimatol
Amikor nincsenek pórázon, világosan tudnak a kutyák egymással kommunikálni: Leus (balra) ívben közelíti meg a másik kutyát, egy kicsit feszülten. A kutya felészalad, Leus megugrik, hogy ellentétes irányban álljanak és elfordítja a fejét. A feszültség feloldva, a másik kutyát behívják és mindketten lerázzák magukat.

Mit csináljak, ha póráz nélküli kutyával találkozunk?

Az alap az, hogy a kutyák csak póráz nélkül találkozzanak. Ha közeledik valaki és pórázon van a kutyája, tedd fel te is a pórázt és tarts megfelelő távolságot. Ha te pórázon tartod a kutyádat, elvárhatod, hogy más gazdik is ugyanezt tegyék, amikor találkoztok. Ha valamiért erre nem hajlandóak, használhatod a következő trükköket:

  • Megállíthatod a közeledő kutyát, ha eldobsz pár jutalomfalatot – dobd úgy, hogy mindenképp lássák, hívd fel rá a figyelmüket. Sokszor meg fog állni a kutya, hogy megehesse a falatokat, és ti addig arrébb tudtok állni.
  • Motiválni lehet a gazdit arra, hogy tekintetbe vegye a kérésed és tegyen pórázt a kutyájára/kikerüljön titeket, ha azt mondod neki, hogy… bolhás a kutyád. Tényleg.

Tévhitek

Végül, de nem utolsósorban nézzük meg a gyakori tévhiteket:

A kutyád azért húz, mert domináns, és ő akarja irányítani a helyzetet – HAMIS
Éppen ellenkezőleg. Ez annak a jele, hogy túlságosan izgatottak.

A hám csak ront a helyzeten, mert még jobban fog húzni – HAMIS
Azzal biztos nem rontasz el semmit, hogy figyelsz a kutyád egészségére. Sőt, a nyakörv feszülése miatt fellépő oxigénhiány tovább növeli a stressz szintjét.

Mindegyik kutya imád játszani más kutyákkal – HAMIS
Mindenki szereti nézni az egymással játszó kutyákat, de a szabadon kóborló kutyákról szóló kutatások szerint a felnőtt kutyák csak ritkán játszanak egymással. Mint mi, a kutyák is egyéniségek, és eltérő igényeik vannak.

Sohasem szabad felvenni egy kis kutyát. – HAMIS
Meg kell tanulnod, hogy mikor van szüksége a kutyádnak segítségre, és mikor nincs. Hagyd, hogy a lehető legtöbb problémát egyedül oldja meg. De ha túl sok lesz neki, akkor nyugodtan vedd fel – így fogja tudni, hogy biztonságban van melletted.

  1. Pórázon nem tudják azokat a stratégiákat használni, amelyekkel csillapíthatják a feszültséget.
  2. A problémás viselkedés gyakran visszavezethető azokra a kutyaovikra, ahol a kutyák felügyelet nélkül játszanak. Ott megtanulhatják, hogy a másik kutyákkal való találkozás egyet jelent az izgatottsággal. Ráadásul, ha az emberek nem állítják le a játékot, amikor az elfajul, akkor negatív élményeket is társíthatnak hozzá.
  3. Ezt funkcionális megerősítésnek is hívják.
  4. Röviden: ha sokat bünteted a kutyádat, egy ponton úgy fog dönteni, hogy teljesen felesleges bármivel is próbálkoznia, úgysem tehet a kedvedre. Ezért inkább nem is próbálkozik semmivel, nem csinál semmit.
  5. Ráadásul a kaja kiszagolása nyugtatóan hat rájuk.