Vihar és tűzijáték fóbiák

Sok kutya retteg a tűzijátéktól és a vihartól. Néha szinte megőrülnek a félelemtől: elbújnak a fürdőszobában, bepisilnek, akár meg is szöknek… – és az elszökött kutyák 40-50 százaléka soha nem kerül haza! Ezért a legfontosabb feladatunk az, hogy csökkentsük a félelem szintjét.

Tartsd észben, hogy minden kutya más és más, nem lehet mindegyiket kigyógyítani, és mi sem vagyunk mind képesek arra, hogy végigcsináljunk egy szigorú kiképzési programot. Legyünk őszinték azzal kapcsolatban, hogy mit tudunk elérni, és próbáljuk a lehető legjobbat kihozni az adott helyzetből.

a kutya elbújt egy szekrényben
Sok kutya kedveli a zárt, ablak nélküli helyiségeket rejtekhelyként, pl. fürdőszoba, szekrény. ©Lis Berger

1. Mérd fel a kutyádat

Fel kell tudnod ismerni, hogy mennyire stresszel a kutyád egy adott helyzetben1. Ezek alapján el tudod dönteni, hogy mennyire súlyos a helyzet, és mit kezdjél vele. Felsorolom a stressz jellemző jeleit, a kevésbé súlyos jelekkel kezdve – figyeld meg, melyik jeleket tanúsítja a kutyád:

    • liheg
    • járkál
    • ásít
    • önmagát nyalogatja (főképp a mancsait)
    • hangokat ad ki (nyüszít, ugat)
    • nyáladzik
    • igyekszik felhívni magára a figyelmet
    • vedlik
    • elbújik
    • megrázza magát
    • pisil (vagy bepisil a félelemtől, vagy annyira feszült, hogy egyáltalán nem képes üríteni)
egy kutya túrót eszik
Ha a kutya nem stresszel túlságosan, adhatsz neki egy játékot a kedvenc ételével megtöltve. A rágás és a nyalogatás nyugtató hatású tud lenni. ©Piri Stechauer

2. Az esemény elött: csökkentsd a stressz szintjét

A stressz nem egy egyszeri esemény, hanem az idő múlásával felhalmozódik. Tehát a kutyád gyorsabban rendbe fog jönni egy tűzijáték után, ha amúgy általában jól érzi magát – még akkor is, ha amúgy nem tudod kigyógyítani a tűzijáték-fóbiából. 

Ha tudod, hogy tűzijáték lesz, vagy viharok jönnek, akkor készülhetsz rá:

Kerülj minden olyan tevékenységet, amitől fél vagy amitől rosszul érzi magát (pl. utazás a kocsiban, étterembe menés, állatorvosi vizit), de azokat is, amiktől nagyon izgatott lesz (pl. labdázás). Hasznos lehet szüneteltetni az agility órákat is. Ehelyett sétálj vele olyan helyeken, ahol nem kell állandóan ellenőrizned és utasítgatnod, hagyd minél többet szaglászni, masszírozd meg, vidd el úszni… te tudod, mitől érzi magát legjobban és legnyugodtabban a kutyád. 

Mit tehetsz még:

  • nyugtatók – beszélj az állatorvosoddal, hogy ez nálatok működhet-e 
  • feromon-tartalmú nyakörv
  • Thundershirt
  • nyugtató hatású étrendkiegészítők
egy kutya egy rendes hámmal és egy nyakörvvel
Ha nincs biztonsági hámod, rögzítheted a pórázt a hámon keresztül a nyakörvhöz. Thundershirt is van rajta. © Piri Stechauer

3. Az esemény közben: kezeld a helyzetet, amennyire csak lehet

  • sétáljatok még a tűzijáték előtt
  • séta közben legyen rajta biztonsági hám, vagy nyakörv és hám – hogy ne tudjon kibújni belőle
  • legyen rajta a GPS nyomkövető, ha van
  • ha van egy kedvenc búvóhelye otthon, tedd a lehető legkényelmesebbé
  • tegyél be zenét, vagy kapcsold be pl. a mosógépet, hogy elnyomja a kinti zajokat
  • nyugtasd meg, ha kéri

Sokan gondolják azt, hogy nem szabad nagy hűhót csapni a kutya körül, ha ideges. Ez részben igaz: te nem félsz a tűzijátéktól, tehát ne tégy úgy, mintha félnél. De nem jelenti azt, hogy ne simogasd a kutyádat, ha kéri! Viszont ez esetben figyelj oda, hogyan érsz hozzá: ne a fejét veregesd simogatás címszó alatt, és ne játsszál vele durván. Helyette válassz megnyugtató érintéseket: pl. bújjatok össze, masszírozd meg óvatosan, vagy simogasd lassan, a fejétől a farkáig.
egy lány és a kiskutyája összebújnak az ágyban
Nyugodtan bújjatok össze, ha arra van szüksége a kutyádnak. ©Lis Berger

4. Hosszútávú megoldások: relaxáció tréning és a klasszikus ellenkondicionálás

A HundeUni Bern kutatóközpont tanulmánya szerint a két leghatásosabb módszer a relaxáció tréning és a klasszikus ellenkondicionálás. 

A relaxáció tréning része lehet:

  • megtanítani a kutyát arra, hogy egy szőnyeget vagy egy zeneszámot a relaxálással társítsa
  • megtanítani neki egy kondicionált relaxáló jelet – tehát, hogy egy adott jelre meg tudjon nyugodni 
  • megjutalmazni minden egyes alkalommal, amikor magától lehiggad

A félelmeket általában a klasszikus ellenkondicionálás módszerével szokták kezelni. Jean Donaldson, a modern kiképzési módszerek egyik úttörője a következőt írja erről: Az ellenkondicionálás a képzettársítások megváltoztatásáról szól. Azért ellenkondicionálás, mert a kutya már egy negatív érzelmi reakciót társít ahhoz a dologhoz, amire kondicionálni próbáljuk. Tehát ezzel szemben akarunk létrehozni egy pozitív képzettársítást.2.

Például: a kutyád utálja a porszívót. Lehet mondjuk az a célod, hogy amikor előveszed a porszívót, akkor nyugodtan hagyja el a szobát ahelyett, hogy elkezdene vadul ugatni.

  1. Kezdd el hozzászoktatni a porszívó hangjához vagy úgy, hogy felveszed a hangját és halkan visszajátszod, vagy megkérsz valakit, hogy a lakás másik végében kezdjen el porszívózni3. A kutyádon múlik, mi az, ami még elfogadható.
  2. Párosítsd valamivel, amit imád: valami ínycsiklandó falattal, a kedvenc játékukkal vagy egy masszírozással. Nem szabad, hogy a stressz jeleit mutassa eközben! 
  3. Fokozatosan növeld az inger erősségét addig, amíg a kutyád megkedveli a porszívó hangját, vagy legalább már nem készül ki tőle. 
  4. Ezután elkezdhetsz dolgozni a kívánt viselkedésen, például hogy menjen át a másik szobába.

A fenti lépesek egyszerűnek tűnhetnek, de igazából nagyon nehéz pontosan és sikeresen végrehajtani. Ha szeretnél segíteni a kutyádnak, javaslom, hogy dolgozz egy hozzáértő kiképzővel!

biztonsági kutyahám
Biztonsági kutyahám. ©Conny R. Centuri
kutya fülvédők
Vannak fülvédők kutyáknak is, mutt muffs-nak hívják őket. Ez csak rövidtávra megfelelő megoldás, sőt, a fülvédőhöz is hozzá kell szoktatni őket. ©Martina Uebersax
kutya nyomkövetővel
Kutya nyomkövetővel. © Renate Helfert
  1. Ha nemrég került hozzád, reménykedj a legjobbakban, de készülj a legrosszabbra, biztos, ami biztos alapon.
  2. Jean Donaldson, “Mine!”, The Academy for Dog Trainers 2002, p. 29.
  3. Fontos, hogy az inger alacsony intenzitású legyen.