Reaktivitás

Bár a reaktivitásnak nincs egy egységes definíciója, általában akkor szoktunk reaktívnak hívni egy kutyát, amikor “eltúlzott” módon reagál bizonyos helyzetekben. Általában, ha valaki azt mondja, hogy “reaktív” a kutyája, az azt jelenti, hogy:

  • megugatja a kutyákat az utcán
  • megugatja az embereket az utcán
  • húz a pórázon a trigger felé (a trigger lehet egy kutya, de lehet egy mentőautó is)

A reaktív kutyák gyakran túlságosan éberek, nagyon gyorsan reagálnak vizuális ingerekre, sok hangot adnak ki (pl. ugatnak, nyüszítenek). Gyakran állandó stresszben élnek, mert napi szinten találkoznak olyan dolgokkal, amik félelmet, nyugtalanságot vagy kényelmetlenséget okoznak nekik.

Az élet egy reaktív kutyával nagyon megterhelő tud lenni a gazda számára is. Idővel ő is állandóan feszült lesz a sétán, mert aggódik, hogy olyan helyzetbe fognak kerülni, ahol elkerülhetetlen a trigger és a kutyája ki fog borulni. És minél jobban stresszel a gazdi, annál kevésbé tud segíteni a kutyájának – ezzel megszületik az ördögi kör.

Mit fogunk csinálni?

  • Együtt elemezzük a kutyád viselkedését, hogy kiszámíthatóbb legyen neked.
  • Mutatok neked olyan eszközöket, amivel már az első alkalom után jobban fogod tudni kezelni a kritikus helyzeteket. Ezzel csökkentjük a te stressz szintedet, és a kutyának is kevesebb esélye lesz gyakorolni a nemkívánt viselkedést.
  • Megnézzük a mindennapi életeteket. Kitaláljuk, hogy hogyan tudjuk a kutyád stressz szintjét csökkenteni. A kutya annál jobban tud tanulni, minél jobban érzi magát – testileg és lelkileg is.
  • Olyan kiképzési tervet készítünk, ami figyelembe veszi a kutyád szükségleteit és a te lehetőségeidet is.

Írj a nora@kutyaegyetem.hu címre, vagy hívj fel a +36 70 5622 656 számon.

csoportos foglalkozás reaktív kutyáknak