Segítség, agresszív a kutyám! 2. rész

(Elöljáróban: Nem akarom kisebbíteni a problémát. Az agresszív viselkedések nem elfogadhatóak a társadalmunkban és súlyos következményei lehetnek mind a kutyára és tulajdonosára, mind az agresszió áldozatára nézve. Az élet egy agresszív kutyával sok stresszt és szorongást okozhat a gazdájának. Néha az embernek is szüksége van pszichológus segítségére.)

Az “agresszió” az egyik leggyakoribb indok, amivel az emberek a kutyakiképzőket megkeresik. Alapvetően bármilyen erős reakciót (ugatás, ugrálás, odakapás) agressziónak neveznek, és általában azt is feltételezik, hogy a viselkedés rosszindulatú.

Nyilván előfordul olyan, hogy a kutya tényleg harapni akar. De sok kutya (talán a legtöbbjük) azért mutat agresszív viselkedést, hogy növelje a távolságot az adott ingertől, hogy nagyobb személyes tere legyen. Amikor problémás viselkedésekről van szó, különösen fontos megkülönböztetni a tényeket (mi történt) attól, ahogyan ezeket a tényeket értelmezzük (szerintem / a gazda szerint ez mit jelent). 

Ez a rész arról szól, mi is az agresszió és hogyan tudjuk elemezni. Az agresszióval kapcsolatos tévhitekért olvasd el az első részt.

két kutya morog egymásra egy labda fölött

Végső soron mi is az az agresszió?

Az “Aggression in dogs” (“Agresszió kutyáknál”) konferenciára való felkészülés során Michael Shikashio – egy amerikai tréner, aki csak agresszióval foglalkozik – megkérdezte több szakembertől, hogy számukra mit jelent az agresszió. A következő válaszokat kapta:

Ken Ramirez, állatkiképző, Karen Pryor Academy:

“Bármilyen nemkívánatos, agonista viselkedés.”

Sue Sternberg, viselkedési szakértő, a menhelyi kutyák jólétének úttörője, Dogs of Course

“Sérülés okozására vagy erőszakra irányuló szándék, ami [a kutyáknál] nem csak a fogak használatáról szól. Kárt okozhatnak a karmukkal is, vagy azzal hogy felborítanak vagy a falhoz szorítanak valakit.”

Dr. Roger Abrantes, etológus, Ethology Institute Cambridge

“Az agresszív viselkedés olyan viselkedés, melynek célja az ellenfél jelentette verseny kiküszöbölése azáltal, hogy őt megsebesíti, fájdalmat okoz neki, vagy ezekre a várható következményekre figyelmezteti, ha [az ellenfél] nem tér ki.

(…) Az agresszív viselkedés a sérülést okozó viselkedésre való előzetes figyelmeztetéstől, (például morgástól, ordítástól és dobbantástól) a sérülést okozó viselkedésekig (például a harapás és a rúgás) terjed. A ragadozó viselkedés nem agresszív viselkedés.”

“Az etológiában az “agresszió” egy viselkedés jelzője, nem egy egyéné. És így a helyes kifejezés az, hogy “XY agresszív viselkedést tanúsít”, nem pedig az, hogy “XY agresszív”.

Dr. Susan Friedman, alkalmazott viselkedés elemző, Behavior Works

“…az “agresszió” nem egy dolog, hanem a szóbeli leírása egy bizonyos körülmények között tanúsított viselkedésnek.”

Az agresszió nem csak egy dolgot jelent: az agresszió több szemszögből nézve

Ahhoz, hogy megértsünk egy viselkedést, a megfelelő kérdéseket kell feltennünk:

  • Mit csinál az állat, milyen körülmények között? Mi a megerősítési története? (alkalmazott viselkedés elemzés szemszög)
  • Van-e egészségi probléma a háttérben? (állatorvosi szemszög)
  • Miért alakult ki ez a viselkedés az evolúció során? (etológiai szemszög)
  • Milyen belső folyamatok befolyásolják a kutya viselkedését? (kognitív szemszög)

Semelyik szemszög sem “jobb” vagy “helyesebb” mint a másik, de az adott esettől függ, hogy épp mennyire fontos. Ahogy láthatjuk, az agresszió nem csak egy dolgot jelent és minél hamarabb felismerjük ezt, annál jobban, hatékonyabban és humánusabban tudunk segíteni a velünk élő állatoknak.