10 módszer arra, hogy hogyan adj kaját

Kaját adni nem csak egyféleképpen lehet. Sőt, ha változatos módon adod a kutyádnak a kaját, akkor értékesebb lesz számára. Ez rettentő hasznos lehet, ha a kutyád csak párféle kaját ehet, de akkor is, ha éppen valami szuper dolgot csinált és csak száraztáp van nálad.

közvetlenül a kezedből

Ez a legegyszerűbb módja a kajaadásnak, de az egyszerűség nem baj. Ha mindig ugyanott (pl. magad előtt vagy a lábad mellett) és ugyanolyan tempóban adod a kaját, az kiszámíthatóságot teremt és segíthet a kutya izgalmi szintjét kordában tartani. Ha jól megtervezed, hogyan adod a kaját, akkor gyorsabban és precízebben tudsz dolgozni.

a levegőbe dobva, hogy a kutyád elkapja

Ehhez a játékhoz gyakorolnotok kell mindkettőtöknek. Ha nem célzol elég jól, akkor igen nehéz lesz a dolga! Ez a módszer összpontosítást és ügyességet is megkövetel a kutyától, de nagyon fel is tudja őket izgatni.

Ne játsszatok ilyet, ha a kutyádnak mozgásszervi problémái vannak!

szétszórva a földön

A szaglászás és a rágcsálás nyugtatóan hat a kutyákra, és kielégíti azt a természetes szükségletüket, hogy kaját keressenek. Ehhez nincs szükséged külön tréningre, és a nehézségi fokot is szabadon megválaszthatod:

  • variálhatod a falatok méretét (minél kisebb, annál nehezebb megtalálni)
  • játszhatsz a kontraszttal (pl. a sajt a járdán feltűnőbb, mint a barna száraztáp a szintén barna földön)
  • minél kevésbé van szaga a falatnak, annál nehezebb
  • kipróbálhatsz különböző helyszíneket (egyensúlyozás köveken, keresgélés magas fűben, fejmagasság fölött keresés alacsony faágakon…)

A csillagos ég a határ! Ne feledd, hogy a cél az, hogy jól érezze magát, nem pedig az, hogy frusztrálódjon.

a vízben úszva

Ez egy remek elfoglaltság a nyárra. Még azokat a kutyákat is meg lehet próbálni becsábítani ezzel a vízbe, akik amúgy nem szeretik a vizet. De vigyázz azért:

  • Csak olyan mélyre dobd a falatot, ami még komfortos nekik!
  • Egyes kutyák hajlamosak sokat inni eközben. Figyelj oda, hogy ne igyanak túlságosan is sokat!

rejtsd el a homokban

Némelyik kutya imád ásni. Ha ezt ellenőrzött körülmények között teheti meg, azzal megmentheted a kertedet és a kutyádnak is jó szórakozást biztosítasz. Minél jobb az orra, annál mélyebbre áshatod a falatokat.

gurítsd a járdán

A legtöbb kutya imád dolgokat üldözni – ez esetben is hasznos, ha ellenőrzött körülmények között elégítheti ki ezt a szükségletét. Ezáltal erősödik a kapcsolatotok és megelőzheted nagyobb bajt. Különösen akkor érdemes ezzel a módszerrel próbálkoznod, ha a kutyád szeret vadászni.

  • A legjobbak a száraz, kerek falatok.
  • Csak akkor gurítsd el a falatot, amikor rádfigyel – különben nem biztos, hogy észreveszi.
  • Vigyázz! Csak egészséges kutyával játssz ilyet.
  • A gurítás növeli a falat értékét. Ez hasznos lehet olyankor, amikor tudod, hogy a falatod nem olyan értékes, mint az, amiről el akarod terelni a figyelmét.

ingerlés/becserkészés

Ez a játék is szuper lehet azoknak a kutyáknak, akik szeretnek vadászni. Mozgasd lassan a falatot, közben figyelj arra, hogy a kutyád kövesse a szemével. Akár léphetsz is egyet-kettőt, hogy becserkészhesse a falatot. 2-3 mozdulat után (vagy még több után, ha már nagyon profi a kutyád) dobd el a falatot, hadd kapja el a zsákmányt 😊

falat fa

A fák és a kidőlt fatörzsek tökéletes helyszínek egy falatkereséshez. Ha egy alacsony ágra helyezed a falatokat, akkor a kutyának fejmagasság felett kell szimatolnia, ráadásul fel kell állnia a hátsó lábára, hogy elérje a falatokat. Vagy elszórhatod a falatokat egy kidőlt/kivágott fatörzsön is, és akkor egyensúlyoznia kell ahhoz, hogy megtalálja őket. Ez a játék segíthet javítani az egyensúlyérzékét, a koordinációját és a testtudatát.

  • Mint mindig, most is csak akkor játssz vele ilyet, ha nincsenek fájdalmai!

keresés a levelek között

Nincs is annál jobb (vagy annál nagyobb kihívás), mint egy marék falatot szórni egy kupac száraz levél közé. Ez már haladó szint, szóval ha a kutyád még kezdő ebben, használj nagyobb darabokat és segíts neki, ha szükséges!

szaggató mester

A kutyák imádnak szétszaggatni dolgokat. Csinálj kis csomagokat vécépapírgurigából, vagy csak szimplán gyűrj össze egy papírt pár falattal együtt. A kutyád remekül fog szórakozni, amíg cafatokra tépi, hogy hozzáférjen a falatokhoz, te pedig hasznosítani tudod azt, amit különben csak kidobnál! Ez jó módszer kis piranhák (úgy értem kölyökkutyák) lefoglalására is, csak figyelj arra, hogy ne egyék meg a papírt is.

Eredeti bejegyzés: Donau Dogs