10 ok, hogy miért ne csak a tréninghez használj kaját

A kaját használhatod arra, hogy…

…megfigyeld, mennyire stresszel

Ha a kutya visszautasítja a kaját, akkor valószínűleg nagyon stresszel! Lépjetek ki abból a helyzetből, és gondold át a lehetőségeidet! (Tipp: tudod-e növelni a távolságot a triggertől, vagy csökkenteni a trigger intenzitását vagy hosszát?)

…lenyugtasd

Az étel utáni szaglászás az egyik legtermészetesebb tevékenység számukra (a kutyák elsősorban hulladékon élnek, és csak akkor vadásznak, ha muszáj!). A szaglászás információt nyújt nekik a környezetükről, és összességében nyugtató hatással van rájuk. A falatok keresése az önbizalmukat is növeli, mert sikerélményt nyújt. Ha nem szoktatok még ilyet csinálni, akkor nagyobb, szagosabb falatokkal kezdjetek.

Ha a kutyád túl ideges ahhoz, hogy szaglásszon, megpróbálhatsz neki adni egy rágójátékot. A rágás is nyugtató hatású.

…kifáraszd

Újra: falatkeresés. Készíts neki nehezebb feladatokat: rejtsd el a falatokat a száraz levelek vagy magas fű közé, kend el a köveken vagy egy fatörzsön… Hagyd, hogy magától megtalálja! Ha nagy köveken, kidőlt fatörzseken vagy hasonló felületeken rejted el a falatokat, akkor egy jó kis egyensúlyozó gyakorlattal is egybekötöd a keresgélést.

…jutalmazd a kívánatos viselkedést

A legtöbb kutya szeret enni (és ha egészségesnek tűnik, de mégsem szeret enni, akkor érdemes felkeresned egy állatorvost). Rengetegféle kaja van, tehát remekül lehet variálni ÉS pont akkorára vághatod, amekkora falatra szükséged van. Ezért van az, hogy a kaja az egyik legpraktikusabb jutalom a legtöbb esetben.

…megerősítsd a kapcsolatotokat

Tapasztald ki, hogy mi a kutyád kedvenc kajája, és adj neki olyat időről időre – és ne csak akkor, amikor éppen dolgoztok.

…pozitív asszociációkat teremts

A fenti okok miatt általában a kaját használjuk megerősítésként akkor, amikor meg akarjuk változtatni a kutya érzéseit valamivel kapcsolatban (ellenkondicionálás). Ne feledd, hogy a kutya dönti el, mi számít megerősítésnek az adott helyzetben!

…egy helyben tartsd a kutyád

Előfordult már valaha, hogy problémát okozott egyszerre keresni a kutyakakit és közben szemmel tartani a kutyád? Csak szórj el pár falatot, az lefoglalja őt addig, amíg te keresgélsz.

…eltereld a figyelmét

Egy fura embert látsz közeledni? Vagy jön egy kutya, de nem akarsz miatta átmenni az utca másik oldalára? Ha nem tudod másképp megoldani a helyzetet, nyugodtan elterelheted ilyenkor a kutyád figyelmét.

…megszabadulj a „barátságos” kutyáktól

Bár más kutyáját nem illik etetni a gazdi engedélye nélkül, de néha vannak ez alól kivételek. Sajnos sok gazdit nem érdekel, hogy a te kutyád nem akar közelebbi kapcsolatba kerülni az övékkel. Ilyenkor, ha elszórsz pár falatot feléjük, az pont elég lehet arra, hogy a kutya megálljon, mielőtt túl közel kerülne hozzátok.

…lefoglald a kocsiban

Aki eszik, az nem ugat! Ha a kutya hajlamos ugatni az elhaladó dolgokra (és nincs hányingere a kocsitól), akkor megóvhatod a hallásodat azzal, hogy egy kongot vagy egy lickymat-et adsz neki az útra. Az ablakok besötétítése vagy egy boksz beszerelése szintén segíthet.

Eredeti poszt: Donau Dogs.