Hogyan adj be gyógyszert a kutyádnak

A gyógyszerbeadás sok gazdinak nehezen megy. Ezen az sem segít, hogy sok helyen még mindig azt javasolják, hogy az egyik ember fogja le a kutyát, a másik pedig feszítse szét a kutya száját, adja be a gyógyszert, majd fogja be a kutya száját és az orrát is, amíg le nem nyeli a gyógyszert.

Nyilván ez minden alkalom után egyre nehezebb lesz, hiszen a kutya is és a gazdi is utálja ezt csinálni. Aminek az lehet az egyik következménye, hogy a kutya nem kap meg minden szükséges gyógyszert. És arról ne is beszéljünk, hogy mi történik a kapcsolatukkal…

Pedig van ennél sokkal jobb megoldás is, amit bemutatok ebben a bejegyzésben.

A fura íz figyelmeztetés

Először is vegyük észre, hogy egy állat nem azért köpi ki a fura ízű dolgokat, mert hülye. A természetben a fura íz gyakran azt jelenti, hogy az a dolog nem fog nekünk jót tenni. Mi is automatikusan kiköpjük például a tejet, ha megsavanyodott. 1

Tanítsd meg!

A jó hír, hogy a gyógyszer bevétele is egy viselkedés, tehát meg lehet tanítani. 

Gyakori hiba, hogy azt hisszük, hogy az állatorvosi/ápolási viselkedéseket valahogy másképpen kell kezelni. A kutya szempontjából viszont a gyógyszerbevétel ugyanolyan trükk, mint a lábnál követés.

Az alapok

  • Mindig beszélj először az állatorvosoddal! Van pár olyan gyógyszer, amit nem lehet elrejteni kajában, vagy ami után nem szabad enni.
  • Ne stresszelj! Ha te stresszelsz, az átragad a kutyára is. Segíts a kutyádnak, hogy pozitív asszociációi legyenek a gyógyszer bevételével kapcsolatban. Legyen ez neki egy jó játék!
  • Egy lehetőség: gyakorolj különböző helyzetekben és helyeken. A kutyád ne kössön össze egy bizonyos helyiséget, helyzetet a gyógyszer bevételével.
  • Egy másik lehetőség, hogy egy olyan helyen adod neki a gyógyszert, ahol extra finom falatokat szoktál neki adni.
  • Kísérletezz! Nincs egy tökéletes megoldás, ami minden kutyánál működik, legyél kreatív 🙂

Elrejtett gyógyszer

Általában segít, ha elrejtjük a gyógyszert. 

Ehhez olyan ételt kell használni, amit könnyen lehet alakítani és amit szeret a kutya. Hasznos, ha egy kicsit büdös is, hogy elfedje a gyógyszer szagát. Például:

  • nedves táp
  • sajtkrém
  • tejföl
  • vagdalthús
  • májkrém
  • banán

Készíts belőle pár megfelelő méretű golyót. Tíz golyóból csak egyben vagy kettőben legyen gyógyszer (attól függően, hogy hány darabot kell beadnod).

Tréning közben

Itt az a lényeg, hogy ne irányítsuk rá a kutya figyelmét arra, hogy mindjárt meg kell ennie egy gyógyszert. Gyakoroljatok ott, ahol amúgyis szoktatok tréningezni, és ne ott, ahol gyógyszert szoktál beadni.

  1. Kérj pár trükköt, “melegítsd be” a kutyádat, fókuszáljon a tréningre. Jutalmazd először sima kajával.
  2. Pár trükk után jutalmazd azzal a golyóval, amiben benne van a gyógyszer, vagy add neki magában a gyógyszert. Rögtön utána adj 2-3 sima falatot/golyót.
  3. Dolgozzatok még egy kicsit utána, és jutalmazd sima kajával.

Gyors etetés

Van olyan kutya, aki gyorsan eszik és nem igazán vizsgálja meg a kaját – akkor meg pláne nem, amikor dolgozol vele. Ilyenkor sokszor nem is kell elrejteni a gyógyszert.

Sorrend: 2-3 falat – gyógyszer 2-3 falat stb.

Akinek több kutyája van: rivális tréning

Ha több kutyád van, csinálhatsz egy kis rivális tréninget is. A csoporthelyzet értékesebbé teszi a falatokat: mindig érdekesebbnek tűnik az, amit a másik kutya kap meg. Ilyenkor nem marad sok idő a falat ellenőrzésére 🙂 Csak figyelj, nehogy véletlenül a másik kutyának add be a gyógyszert.

Mit csináljak, ha a kutyám már megutálta a gyógyszert?

Semmi gond, minden viselkedést újra lehet tanítani!

Először is azonosítsd be, hogy pontosan milyen előzményekre reagál a kutyád, például:

  • egy bizonyos helyszín
  • maga a gyógyszer
  • a buborékcsomagolás látványa vagy az általa kiadott hang
  • egy bizonyos időszak

Ezután megint kreatívnak kell lenned: az a lényeg, hogy az új helyzet nagyon más legyen, mint az eredeti. Rejtsd el alaposan a gyógyszert, és ne csinálj nagy hűhót abból, amikor beadod.

Mit csináljak, ha a kutyám szétrágta a gyógyszert és látszik, hogy nem ízlik neki?

Néha előfordul, hogy a kutya nem nyeli le egyben a falatot, hanem szétrágja a gyógyszert, és látszik rajta, hogy nem ízlik neki. Ilyenkor fontos erre gyorsan reagálni: 

  • Ne hagyd ezen elmorfondírozni!
  • Dicsérd meg és adj neki még pár falatot. Nagyon fontos szabály az állatorvosi tréningben, hogy ha egy folyamat kellemetlen az állat számára (mint pl. egy injekció vagy egy rossz ízű gyógyszer beadása), azt mindig überkirály jutalmazás követi.
  • Kérj tőle egy kedvenc trükköt, játsszatok egy kicsit. Tereld el a kutya figyelmét a kellemetlen tapasztalatról!

Ha semmi sem működik

Vannak emberek, akik nem akarják “becsapni” a kutyát, és előfordul olyan kutya is, aki mindig megérzi és kiköpi az elrejtett gyógyszert. Ezekben az esetekben meg lehet neki tanítani kifejezetten azt a viselkedést, hogy lenyelje a gyógyszert. De ez a tréning egy kicsit bonyolultabb, és több időbe kerül. Ha szükséged van segítségre, írj bátran!

Pár példa:

Gyógyszer lenyelésének tanítása

A kutya megtanulta lenyelni a gyógyszert “eat it” (edd meg) jelre.

Folyékony gyógyszer bevétele

Még egy érdekesség: egy malac megtanulta lenyelni a folyékony féreghajtót 🙂

  1. Egy kis érdekesség: bár a megerősítésnek/büntetésnek általában csak akkor van hatása a viselkedésre, ha közvetlenül a viselkedés után történik, de az élelem esetében ez a szabály nem érvényesül. A kutatások szerint az állatok elutasították azt a fajta élelmet, ami betegséget okozott nekik még akkor is, ha hosszabb idő telt el a kellemetlen következmény és az élelem elfogyasztása között. (pl. Coombes et al. 1980).