Kutyák és gyerekek: tanítsd meg a gyerekednek, mit tegyen és mit ne

Ahogy az előző bejegyzésemben írtam, a gyerekek viselkedése gyakorlatilag a szöges ellentéte annak, amit a kutyák szeretnek: a gyerekek hangosak, kiszámíthatatlanok és gyakran nem ismerik a határokat. A finommotorikájuk még fejletlen, ezért durván játszhatnak a kutyával. Vagy elvehetik a kutya játékát vagy ételét. A mi felelősségünk, hogy mind a gyerekek, mind a kutyák biztonságban érezzék magukat otthon. És ki tudná jobban megtanítani a gyerekedet erre, mint te magad?

Mutass példát

Az alábbi szabályok a gyerekekhez szólnak, de alapvetően rád is vonatkoznak. A kutatások szerint a gyerekek utánzás útján tanulnak (bővebben: egy rövid összefoglaló és egy tanulmány). Tehát ha nekik nem szabad megközelíteniük a kutyát, amikor eszik, akkor neked sem! Ha azt szeretnéd, hogy a gyereked betartsa a szabályaidat, akkor tartsd be azokat te is. 

Természetesen mindig lesznek kivételek. Ha a gyereked már elég idős, akkor magyarázd el, miért kell kivételt tenni. Ha még nem elég idős, akkor pedig próbálj ragaszkodni a szabályokhoz, amikor ő is jelen van1.

Ajánlj fel alternatívákat

Ezt a hasznos tippet is Aurea Verebes előadásán hallottam. Lesznek olyan helyzetek, amikor a gyereked nagyon szeretne játszani a kutyával, de a közvetlen, fizikai kontaktus valamiért nem lehetséges (a kutya nem áll rá készen, fáradt, beteg stb.). Ilyenkor felajánlhatsz alternatívákat:

  • csináljatok játékot a kutyának (pl. vécépapírgurigából)
  • töltsétek meg együtt kajával a kongját vagy hasonló játékát
  • rejtsetek el együtt dolgokat (ha a kutyáddal szoktál szimatmunkát végezni)
  • rejtsetek el együtt kaját a lakásban, amit aztán megkereshet

Ezek a tevékenységek azért is hasznosak, mert a kaja vagy a játék a gyereked szagát fogja viselni, amihez a kutyád így kellemes képzeteket fog társítani2.

Tippek és trükkök

Megtaníthatod a gyerekedet arra, hogy tartson tiszteletben egy konkrét határt. Először is egy színes zsinórral (vagy bármi mással) körülkeríted a kutyád fekhelyét. Ez jelzi a gyerek számára, hogy ezen a területen belül hagyja békén a kutyát. Ezután meg kell tanítanod arra, hogy ne lépje át ezt a vonalat3.

“Melyik játék kié” lista – készítsetek egy listát a gyerekeddel együtt. Legyen benne két oszlop: mik a gyerek játékai, és mik a kutya játékai. Megállapodhattok egy jutalomban is, ha a gyerek betartja a listában foglaltakat, és nem nyúl a kutya játékaihoz. Függeszd ki a listát egy jól látható helyre, hogy könnyen elérhető legyen.

Kérjen segítséget – sok gyerek nem képes békén hagyni a kutyát magától4. De ekkor is meg tudod tanítani arra, hogy ismerje fel ezt a helyzetet és kérjen tőled segítséget.

kutya és gyerek felfedezi a környezetét
Kutya és gyerek felfedezi a környezetét. pasja1000 képe

Röviden a gyerekek tanításáról

Ahhoz, hogy javuljon otthon a helyzet, ki kell képezned a kutyádat, és akár fizikai korlátokat is kell állítanod közéjük (ld. a bejegyzést arról, hogyan segíthetsz a kutyádnak), de egészen biztosan meg kell húznod pár határt a gyereked számára is. 

A pozitív megerősítés módszerének alapelvei minden állatnál működnek, így az embereknél is. Ha a gyereked valami rosszat tesz a kutya körül5, próbáld meg megérteni, miért viselkedik így, mi motiválhatja őt erre, és mi lenne a megfelelő ösztönző ahhoz, hogy ezen változtasson. A kisebb gyerekeket jellemzően lehet valami aprósággal jutalmazni, pl. egy kis édességgel vagy extra játékidővel. Minél nagyobbak a gyerekek, annál inkább elég jutalom lesz önmagában a sikerélmény is.6

  1. Egy ilyen példa erre a kézből etetés: a gyerekek inkább a földre dobják a falatot, mert még nem elég gyorsak ahhoz, hogy biztonsággal tudjanak kézből etetni.
  2. Szakkifejezéssel: így tudsz a gyereked szagához pozitív érzelmi reakciót kondicionálni.
  3. Írj nekem, ha érdekelne egy magyar nyelvű útmutató!
  4. Beszélgess vele arról, hogy miért van így, vagy fordulj szakemberhez.
  5. Például többszöri kérés ellenére sem hagyja őt békén.
  6. Ha érdekel ez a téma, keress rá a TAGteach kifejezésre.