Kutyák és gyerekek: a tökéletes párosítás?

Rengeteg “cuki” kutyás videót találhatunk az interneten, amiben gyerekek is szerepelnek. Míg az átlagos nézők lájkokkal és szívecskékkel reagálnak rájuk, a kutyakiképzők általában rettegve nézik ezeket. Aztán vannak a “megdöbbentő” videók is, ahol a kutya “minden előzmény nélkül” harap. A kutyák soha nem harapnak előzmény nélkül – és erről szól ez a bejegyzés.

Kezdésnek nézzünk pár adatot az Egyesült Államokból. A harapások:

80 százaléka otthon történik
77 százalékánál az áldozat vagy családtag, vagy egy barát
69 százaléka akkor történik, amikor egyedül van otthon a gyerek1
51 százalékánál az áldozat egy 12 év alatti gyerek

Szerencsénkre a kutatások szerint hatékonyan meg lehet előzni a kutyaharapásokat, ha megtanítjuk az embereket a felelős kutyatartás alapvető szabályaira. Vágjunk bele!

De miért is harapnak?

Először is gondoljunk bele abba, hogy milyenek a kutyák: fontos nekik a személyes tér, nagyon apró jelekkel kommunikálnak, és a legtöbbjük imádja a kiszámíthatóságot.
A gyerekekre viszont éppen ennek az ellentéte az igaz:

  • A gyerekek nem ismerik a kutya testbeszédét, különösen az apró jeleket.
  • Gyakran a kutya arcát nézik, arról próbálják leolvasni az érzelmeit, és szemből közelednek hozzá.
  • Még nem feltétlenül tudják tiszteletben tartani mások határait.
  • Kiszámíthatatlanul viselkednek és hangosak (ami tovább stresszeli a legtöbb kutyát).
  • Sok játékuk van, ami érdekes lehet a kutyának, vagy pont ők próbálják elvenni a kutyától a játékait.
  • Még fejletlen a finommotorikájuk, és túl durván játszanak a kutyával.
Kép egy kutyáról és egy gyerekről: a kutya kiölti a nyelvét, visszahúzza a fülét, a súlypontja hátul lent van - ez a kutya nem boldog!
A kutya kiölti a nyelvét, visszahúzza a fülét, a súlypontja hátul lent van – ez a kutya nem boldog! [Forrás: Michal Jarmoluk ]

Hogyan segíthetsz a kutyádnak?

Ha békés otthont szeretnél, akkor minden családtag szükségleteit figyelembe kell venned. Ebben a bejegyzésben a kutyákról lesz szó, a következőben pedig a gyerekekről. A legfontosabb dolog, amit észben kell tartanod, hogy egy gyerekes háztartás mindenképpen stresszesebb, mint egy gyerek nélküli – nem csak a kutyának, hanem az embereknek is! Mint mindig, most is azt javaslom, hogy segíts a kutyádnak megbirkózni a stresszel.

Elégítsd ki a szükségleteit

Először is gondoskodj arról, hogy kielégüljenek a kutyád szükségletei2.

A kutyáknak vannak biológiai szükségletei (pl. egészség, elegendő pihenés, friss víz), érzelmi szükségletei (pl. társaság, biztonság, kiszámíthatóság) és tevékenységhez kötődő szükségletei (pl. felfedezés, szaglászás, társas érintkezések).Védd meg őt – előzd meg a bajt

Nem tudsz mindig mindent szemmel tartani, és nem is várható ez el tőled. És amikor kész vagy a házimunkával, biztos vagyok benne, hogy leginkább csak leülnél és pihennél az állandó őrködés helyett. A megelőzés a legjobb barátod:

  • használj babarácsot vagy más hasonló korlátot, ahol szükséges
  • sose hagyd felügyelet nélkül együtt a kutyát és a gyereket
  • legyen a kutyádnak egy olyan helye, ahol zavartalanul pihenhet
  • gondoskodj arról, hogy eleget tudjon aludni (ez pontosan úgy működik a kutyáknál is, mint a gyerekeknél)
  • csinálj a kutyával olyan dolgokat, amiket kifejezetten szeret (nyugodt séták, hancúrozás a kutyapajtikkal, szimatmunka, játékok… bármi, amit szeret)
  • tanuld meg felismerni, amikor kellemetlenül érzi magát, hogy még időben be tudjál avatkozni

Tanítsd őket

Megtaníthatod a kutyádat arra, hogy tartson tiszteletben egy konkrét határt. Először is egy színes zsinórral (vagy bármi mással) körülkeríted azt a területet, ahol a gyereked játszik. Ez jelzi a kutyának, hogy ezen a területen belül hagyja békén a gyereket. Ezután ki kell képezned a kutyát arra, hogy ne lépje át ezt a vonalat3.

Megtaníthatod arra is, hogy lenyugodjon – vezess be egy olyan jelet, ami azt jelenti, hogy “nem történik semmi, megnyugodhatsz” (erről többet megtudhatsz Grisha Stewarttól vagy Dr. Ute Blatschke-Berhtodtól, vagy írj nekem, ha azt szeretnéd, hogy írjak erről bővebben).

Lehet, hogy a kutyád rettentő türelmes és elviseli, hogy a gyerekek ölelgessék és nyúzzák-húzzák. De az, hogy elviseli, még nem jelenti azt, hogy szereti is. A kutyádnak ugyanúgy joga van kényelmesen és biztonságban éreznie magát az otthonodban, ahogyan minden más családtagnak.

 

  1. Kahn, A., Bauche, P., & Lamoureux, J. (2003). Child victims of dog bites treated in emergency departments: a prospective survey.  European Journal of Pediatrics, 162(4),254-258.
  2. A hivatkozott oldalon részletesebben olvashatsz ezekről a szükségletekről, valamint a témáról szóló tanulmányokat is találhatsz.
  3. Írj nekem, ha érdekelne egy magyar nyelvű útmutató!