Beszélnünk kell a dicséretről

Elhatároztam, hogy a kutyakiképzés alapjairól fogok írni több, de rövidebb bejegyzést. Egyelőre a dicséretről, a jutalmazásról, a felszerelésről (pl. nyakörvek, hámok), és a testbeszédről tervezek bejegyzést. De ha van valami téma, ami téged érdekel, írj bátran!

Kezdjük a jó öreg dicsérettel. Ez egy nagyon egyszerű, mindig elérhető eszköz, ami mégis sokat segíthet a kutyáddal való kapcsolatodon. Amikor dicsérünk, azt mondjuk a kutyánknak, hogy “ügyes”, “okos”, “nagyon jó” stb. Mivel a kutyák nyilván nem értik az emberi beszédet, ezért ilyenkor a hanghordozásunk a legfontosabb (legyen lágy, kedves).

egy fekte kutya es egy ember allnak a dunaban

Tévhitek

Sajnos a legtöbb gazdi vagy soha nem dicséri a kutyáját, vagy azt gondolja, hogy a dicséret önmagában is elég. Mindkét hozzáállás részben téves – nézzük meg, miért.

  1. Sok ember egyáltalán nem dicséri a kutyáját. Mintha azt feltételeznék, hogy a kutyák maguktól kitalálják az emberi világ szabályait. Sajnos a háziasítás nem azt jelenti, hogy a kutyák megtanulták az összes önkényes emberi elvárást, mint pl. megállni a járda szélén, szépen sétálni a pórázon, vagy nem megenni a földön talált kaját. Tényleg nagyon érdekli őket minden, amit teszünk, de ettől még meg kell tanítani nekik azt, amit szeretnénk tőlük.
  2. Mások azt gondolják, hogy a dicséret az egy nagyon értékes dolog a kutyáknál, mivel annyira szeretnek minket, és vágynak az elismerésünkre. Valószínűleg neked is feltűnt, hogy igazából amint kiléptek a házból, szinte bármi más érdekesebb lesz a kutyádnak, mint te és a véleményed. És ez teljesen rendben is van – viszont a legtöbb esetben pont emiatt nem elég önmagában a dicséret.

Mire jó a dicséret?

A dicséret lehet jutalom is
Egyes kutyák tényleg nagyon vágynak az elismerésünkre, és számukra ez egyben jutalom is lehet. Ezen túl működhet jól ismert környezetekben is (pl. otthon, vagy az autóban), ahol könnyű nekik ránk figyelni.

A dicséret mindig tanulságos
A dicséret mindenképpen tartalmazza azt az információt, hogy a kutya valami olyat tett, aminek mi örülünk – még akkor is, ha a dicséret számára nem minősül jutalomnak. Ezért nagyon hasznos kiképzési módszer.

A dicséret mindig kéznél van
Mi is emberek vagyunk, és néha-néha bizony elfelejtjük a jutalomfalatokat. A dicsérettel a kutyád tudtára adhatod, hogy értékeled az erőfeszítéseit, és mindezt azonnal megteheted – még mielőtt nekilátsz megkeresni azt a falat virslit.

A dicséret javíthatja a kutyáddal való kapcsolatodat
Végül, de nem utolsósorban, ha megpróbálod többet dicsérni a kutyádat, akkor jobban észre fogod venni a “jó” viselkedéseket (és már nem veszed őket többé magától értetődőnek). Így az a pár “ballépés” csak elszórt eset lesz a sok siker között.

Cserébe lehet, hogy a kutyád is gyakrabban fog magától rádfigyelni séta közben, ami valljuk be, számunkra is jutalom.